”B+19”: Prípravu na druhú časť sezóny začal aj projekt
Po takmer mesačnej pauze dnes odštartovala prípravu aj žltozelená rezerva a starší dorast do 19 rokov. Rovnako mesiac potrvá aj samotná zimná príprava, ktorá najprv vyvrcholí už 8. februára zápasom mládežníckej Ligy majstrov s Interom Miláno. Ostrý štart ligových súťaží čaká na obe mužstvá až počas posledného februárového víkendu.

O prestávke, najbližšom programe i o aktuálnom kádri sme sa porozprávali s hlavným trénerom Vladimírom Veselým a kondičným trénerom Marekom Filom.


rozvoj hráčov na seniorský futbal

Hlavný kormidelník projektu "B+19" Vladimír Veselý privítal svoje mužstvo na úvodnom tréningu v novom roku 2022 hneď po prvom tréningu "A"- mužstva. Ako vidí pred začiatkom prípravy káder, program či hlavné ciele?

Pán tréner, voľno od futbalu padlo vhod alebo už futbal chýbal? "Tréningový proces sme ukončili 15. decembra, takže pauza trvala takmer mesiac. Podľa môjho názoru to úplne stačí a všetci sa už tešíme na každodennú prácu."

Ako ste privítali chalanov? Čo ich čaká v prvý deň? "S hráčmi sme sa stretli už pred tréningom na spoločnom testovaní a po ňom sme absolvovali ľahší úvodný tréning. Od dnes začína poctivá príprava na jarnú časť súťaže."

Na čo sa chcete v zimnej príprave najviac zamerať? "Chalani dostali individuálne plány, takže si najprv otestujeme, ako ich plnili. Následne sa počas zimnej prípravy chceme predovšetkým zamerať na rozvoj hráčov. Našou úlohou je ich čo najlepšie a najrýchlejšie pripraviť na seniorský futbal, druhú ligu a postupne aj najvyššiu súťaž."

Po jesennej časti sme spomenuli nejaké odchody. Ako teda vyzerá káder pred zimnou prípravou? "Z nižšej kategórie sa k nám pripojili Vladimír Vaľko, Leo Sauer a Jakub Badžgoň. Momentálne máme v kádri 26 hráčov + 4 brankári, pričom šesť hráčov odštartovalo prípravu s "A"- tímom. Niektorí hráči sú po chorobe alebo si ešte doliečujú drobné zranenia, takže sa naplno pripoja trochu neskôr."

Aký bude program žilinskej rezervy? Prípravné stretnutia, sústredenie... "Čaká nás krátka príprava, ktorú si spestríme teambuildingovým sústredením v Tatrách. V prípravných zápasoch nás preverí viacero kvalitných súperov a navyše sa už blíži aj mládežnícka Liga majstrov. Bude toho celkom dosť."

Už za mesiac je tu mládežnícka Liga majstrov. Akú pozornosť jej bude venovať v príprave? "Prípravu chceme smerovať tak, aby vrchol kategórie do 19 rokov bol už 8. februára, kedy je na pláne zápas s Interom Miláno. Značná časť prípravy bude preto zameraná práve na tento konkrétny duel."


krátka, ale intenzívna

Po zimnej prestávke a voľne sa často hovorí o náročných individuálnych plánoch či vianočných "kilečkách". Viac na túto tému sme sa spýtali kondičného trénera projektu "B+19" Mareka Fila.

Aké tréningové plány dostali chalani na zimné voľno? Z čoho sa skladali? "V prvom rade dostali za úlohu dobre si oddýchnuť a načerpať energiu. Po voľne mali v posledných dvoch týždňoch v individuálnych plánoch rôzne behy v kombinácii s tréningom sily."

Ako dnes prišli pripravení? Čo v prípade zlých výsledkov? "Každý deň mi z behov posielali reporty, niekto plán splnil na sto percent, niekto trochu horšie, čo sa ukáže na úvodných testoch. Máme stanovené určité normy, ktoré by mali chalani aj podľa hráčskych postov spĺňať. Keď to niekto nesplní, tak v úvode prípravy pôjde s mužstvom iba do časti prípravy a bude to musieť dotrénovať."

Počas zimy sa často pracuje na vybudovaní dostatočnej kondície do jarnej časti. Ako budú vyzerať kondičné tréningy? "Táto zimná príprava bude špecifická, pretože bude krátka kvôli mládežníckej Lige majstrov. O to však bude intenzívnejšia najmä počas prvých dvoch týždňov. Úvod bude zameraný na veľké objemy a intenzitu na vysokej úrovni."


plán zimnej prípravy

  • 22.1. "B": MŠK Žilina - FK Třinec
  • 28.1. - 31.1. "B+19": Odchod na sústredenie (Vysoké Tatry)
    • 29.1. "B": MŠK Žilina - FK Slavoj Trebišov
  • 2.2. "B": MŠK Žilina - MŠK Námestovo
  • 5.2. "B": MŠK Žilina - SFC Opava
  • 8.2. U19: MŠK Žilina - Inter Miláno (play-off mládežníckej Ligy majstrov)
  • 12.2. U19: FK Železiarne Podbrezová - MŠK Žilina (dohrávka I. LSD)
  • 12.2. "B": MŠK Žilina - Sigma Olomouc "B"
  • 19.2. "B": MŠK Žilina - Baník Ostrava "B"
  • 26.2. U19: MŠK Žilina - FC Petržalka (štart jarnej časti I. LSD)
  • 27.2. "B": FC Petržalka - MŠK Žilina (štart jarnej časti II. slovenskej ligy)

káder na zimnú prípravu

Brankári: Samuel Belaník, Dominik Kúdelčík, Denis Bobok, Jakub Badžgoň

Obrancovia: Marián Tandara, Richard Pečarka, Martin Matejčík, Tomáš Jaššo, Michal Mynář, Šimon Kukulský, Matúš Capko, Samuel Suľa, Sebastián Mlynár

Stredopoliari: Viktor Pečovský, Martin Oravec, Vincent Chyla, Dominik Šnajder, Martin Gomola, Leo Sauer

Útočníci: Tomáš Vaľovčin, Leonardo Bortoli, Lukáš Prokop, Vladislav Cicek, Vladimír Vaľko, Patrik Bombík, Roman Hroza, Kristián Bari, Vladimír Trabalík, Patrik Jakubík, Matej Bistiak


Facebook