UYL: O osude stretnutia rozhodli až pokutové kopy, Šošoni končia pred bránami štvrťfinále
UEFA Youth League,
streda 2. 3. 2022 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
1:1(1:0, 3:4 na pok. kopy)
MŠK Žilina - Red Bull Salzburg
Góly: 37. Addo - 65. Šimić (pok. kop)
ŽK: 64. Owusu, 68. Leitner, 79. Vaľko - 67. Zeteny
Diváci: 5626
Rozhodca: Farrugia Cann - Portelli, Spencer (všetci Malta)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Mynář, Leitner (C), Aremeyaw, Owusu - Oravec (70. Stojchevski), Šnajder (70. Talakov), M. Sauer - Kaprálik, Vaľko (86. Jambor), Addo (55. L. Sauer)

FC Red Bull Salzburg
Stejskal - Atiabou, Baidoo, Wallner, Ibertsberger - Kameri (86. Hofer), Halwachs, Omoregie - Reischl (66. Zeteny) - Šimić, Agyekum (66. Diakité)
Zápasové menu
Veľkolepej akadémie z Rakúska sa Šošoni nezľakli, naopak, Šošoni nachystali pre vypredaný štadión ďalšie výborné futbalové divadlo. Žiaľ s trpkým koncom...

Osemfinálový zápas mládežníckej Ligy majstrov proti Salzburgu pod Dubňom bol od svojho začiatku opatrný, no s väčšou prevahou šancí MŠK. Jednu z nich využil pred koncom prvého dejstva Henry Addo. Viedli sme až do polovice druhého polčasu, keď z veľmi prísnej penalty vyrovnal hosťujúci Šimić. V závere sme už napriek šanciam góly nevideli, a tak rozhodli pokutové kopy. V nich sa viac darilo Salzburgu, futbalisti MŠK Žilina tak svoju púť na smútok vypredaných tribún končia v osemfinále, keď sme proti veľkému favoritovi padli až zo striel z bieleho bodu.


aftermovie zo zápasu


ZOSTRIH ZÁPASU


Začiatok marca rovnako ako začiatok februára priniesol na Štadión MŠK Žilina futbalový sviatok v podobe mládežníckej Ligy majstrov. Tréner Šošonov Vladimír Veselý poslal do boja proti nebezpečnému Salzburgu oproti Interu jemne pozmenenú základnú jedenástku, ktorú ovplyvnili zranenia. Na hrote útoku nahradil Tima Jambora strelec tretieho gólu z minulého kola Vladimír Vaľko a na pravej strane obrany nahradil Samuela Kopáska zas Michal Mynář. S kapitánskou páskou nastúpil opäť Patrik Leitner.

V rámci súčasných možností vypredané tribúny pod Dubňom hnali žltozelených hneď od úvodu, tempo zápasu sa však rozbiehalo pomaly, obe družstvá sa spočiatku najmä oťukávali. Šošoni sa prvýkrát odvážili zaveliť do útoku v 9. minúte a vznikli z toho až tri obrovské tutovky. Najprv strieľal z druhej vlny Richmond Owusu, následnú gólovú dorážku Henryho Adda zázračne vychytal brankár Stejskal a Mário Sauer už poslal loptu iba do ochrannej siete nad. Žltozelení sa po prvotnom miernom tlaku hostí zmocnili držania lopty a okolo pätnástej minúty dominovali hre, i keď príležitosti z toho zatiaľ neplynuli. Až prišla 21. minúta, Adrián Kaprálik potiahol loptu po pravom krídle, prihral pod seba na Sauera a ten už v našej druhej veľkej šanci trafil iba brankára Salzburgu. Črtajúcu príležitosť "červených býkov" o pár minút neskôr po našej chybe zase v sklze zastavil Patrik Leitner a vzápätí blokom aj Martin Oravec. Čakali sme, čakali a nakoniec prišiel vytúžený úvodný presný zásah, ktorý dostal tribúny ešte viac do varu. Henry Addo vystihol chybnú rozohrávku. aj s prispením šťastia sa pohral s obranou hostí a po dvoch "jasliach" súperovmu obrancovi i brankárovi sme šli v 37. minúte do zaslúženého vedenia - 1:0. S týmto pozitívnym momentom sme tak putovali do kabín za tesného jednogólového vedenia.

Vstup do druhého dejstva už bol aktívnejší z oboch strán. Prvým náznakom príležitosti sa prezentovali hostia v červenom, na ktorých s pribúdajúcim časom bolo vidieť nervozitu, pred väčším nebezpečím nás zachránil Abasa Aremeyaw. Viacero náznakov bolo aj na našej strane, nedotiahli sme ich však do úspešného finále. V 55. minúte sme aj po prvý raz striedali, strelca gólu Adda nahradil na krídle Leo Sauer. Následne sa "Kapo" snažil využiť svoju rýchlosť, keď sa dostal pred obranu hostí, no kontakt v pokutovom území sa podľa rozhodcov nepískal, naopak arbiter pískal útočný faul nášho krídelníka. Aj so šťastím sa do pokutového územia prepracoval v 60. minúte Richmond Owusu, preváhal ale správny okamih na prihrávku a z uhlu už neprepasíroval loptu za chrbát Stejskala. V 64. minúte sa zas do našej šestnástky prirútil útočník Salzburgu a jeho únik sme podľa hlavného arbitra zastavili až za cenu sporného pokutového kopu. Z bieleho bodu tak vyrovnal stav zápasu priamo faulovaný Roko Šimić. Nasledovalo aj dvojité striedanie Šošonov, keď Oravca a Šnajdera nahradila severomacedónska dvojica Stojchevski a Talakov. Hra sa v ďalších minútach mierne upokojila a vyzeralo, že stretnutie smeruje k strelám z bieleho bodu. O čosi viac však predsa bolo vidno hráčov v červenom, keď  sme ich viaceré šance zneškodnili naozaj v poslednej chvíli. S blížiacom sa záverom sa zvyšovala nervozita na oboch stranách. Protiútok "býkov" zakončil striedajúci Diakité iba do bočnej siete, na druhý pokus ho zas výborným sklzom odmeneným aj potleskom tribún zastavil čisto Aremeyaw. Posledné štandardky zakončenie nepriniesli, viac sme už pod Dubňom v riadnom hracom čase, ktorý napokon skončil výsledkom 1:1, nevideli, a tak o osude zápasu rozhodli až pokutové kopy. 

1. séria: Šimić dal - Talakov dal | 1:1

2. séria: Hofer nedal - L. Sauer dal | 1:2

3. séria: Omoregie dal - Kaprálik nedal | 2:2

4. séria: Atiabou dal - M. Sauer dal | 3:3

5. séria: Halwachs dal - Jambor nedal | 3:4

Penaltový rozstrel zvládol tentoraz lepšie súper. Z postupu do štvrťfinále mládežníckej Ligy Majstrov sa tak teší FC Red Bull Salzburg.

Šošonom ostali oči pre plač, no zaplnené tribúny ich aj napriek neúspešnému výsledku odmenili zaslúženým potleskom. Ďakujeme za úžasnú podporu počas celého stretnutia.


HLASY PO ZÁPASE
Vladimír Veselý, tréner MŠK Žilina U19
"Súper mal svoju kvalitu, ktorej sme sa ale vyrovnali. V prvom polčase sme mali viaceré tutovky, ktoré sme nevyužili. Tam sa to možno zlomilo, kebyže im odskočíme na dva góly, bolo by to pre nich komplikovanejšie. Hrali sme svoju, aktívnu hru, miestami nás súper zatlačil, ale do vyložených príležitostí sme ho nepúšťali. Ja som rád a pyšný na chalanov, čo dnes predviedli. Musíme sa poďakovať aj divákom, ktorí vytvorili fantastickú atmosféru. Penalty sú lotéria, Salzburg sa s tým vysporiadal lepšie... Celé účikovanie v súťaži je historické. Napriek tomu, že sme boli blízko štvrťfinále, čo sa nestáva každý rok, to hodnotíme kladne. Urobíme všetko pre to, aby sme si takéto zápasy mohli zopakovať aj ďalšiu sezónu."
Fabio Ingolitsch, tréner FC Salzburg U19
"Bol to veľmi náročný zápas, čo sme ale očakávali. Žilina bola súperom, ktorá mala ohromnú silu, a to najmä v ofenzíve. Nám chvíľu trvalo, kým sme sa na to prispôsobili a zvykli si. Chalani si zaslúžia oslavu, dnešok si spoločne užijeme a oslávime. Sme rovnako šťastní, že spoločne letíme do Paríža na ďalší duel."
Abasa Aremeyaw, obranca MŠK Žilina
„Ťažko sa mi teraz rozpráva po takomto trpkom konci, aj taký je, žiaľ, niekedy futbal. Veľmi náročný zápas proti kvalitnému oponentovi, kde sme si siahlo na dno svojich síl, no určite sme proti favoritovi neboli horším tímom. Škoda, lebo sme mali viac vyložených šancí na to, aby sme duel pretavili do víťazstva. Mali sme na to, hlavne v prvom polčase. Penalty sú lotéria, tentoraz to nevyšlo. Klobúk dole pred fanúšikmi, ktorí nám vytvorili skvelú atmosféru, vďaka ktorej sme zo seba vyžmýkali maximum. Zaslúžili si postup, zaslúžili sme si ho asi všetci...“

ROZHOVORY


UEFA Youth League,
streda 2. 3. 2022 od 16:30
Štadión MŠK Žilina
1:1(1:0, 3:4 na pok. kopy)
MŠK Žilina - Red Bull Salzburg
Góly: 37. Addo - 65. Šimić (pok. kop)
ŽK: 64. Owusu, 68. Leitner, 79. Vaľko - 67. Zeteny
Diváci: 5626
Rozhodca: Farrugia Cann - Portelli, Spencer (všetci Malta)
ZOSTAVY
MŠK Žilina
Belko - Mynář, Leitner (C), Aremeyaw, Owusu - Oravec (70. Stojchevski), Šnajder (70. Talakov), M. Sauer - Kaprálik, Vaľko (86. Jambor), Addo (55. L. Sauer)

FC Red Bull Salzburg
Stejskal - Atiabou, Baidoo, Wallner, Ibertsberger - Kameri (86. Hofer), Halwachs, Omoregie - Reischl (66. Zeteny) - Šimić, Agyekum (66. Diakité)
SÚVISIACE ČLÁNKY
02.03.2022Informácie pre fanúšikov pred súbojom UYL proti Salzburgu
01.03.2022Osemfinále UEFA Youth League, vypredané hľadisko, poďme na to!
25.02.2022UYL: Škriniar vs. Haaland, alebo aj súboj akadémií MŠK a Salzburgu
20.02.2022Víťazná tradícia dodržaná, aj na Salzburg deti zdarma a vstupné za 1€

Facebook