Druhopolčasový zvrat pod Tatrami, nováčikovi sme podľahli 1:2
Fortuna liga,
nedeľa 15. 8. 2021 od 20:00
NTC Poprad
2:1(0:1)
Liptovský Mikuláš - MŠK Žilina
Góly: 67. a 75. Bartoš - 35. Myslovič (pok. kop)
ŽK: 38. Staš, 84. Kačerík, 85. Bartoš, 90.+ Kotora - 81. Bichakhchyan
ČK: 90.+ Bichakhchyan (po druhej ŽK)
Rozhodca: Marhefka - Poláček, Vitko
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 36% - 64%

Strely/na bránu: 10:19 / 19:7

Priame kopy: 6:9

Rohy: 4:6

Ofsajdy: 1:0

Fauly: 13:12

ZOSTAVY
Tatran Liptovský Mikuláš
Sváček - A. Krčík, D. Krčík, Filinský, Hranáč, Flak (90. Kotora)- Gerát (46. Kim), Staš, Káčerík (90. Švec) - Pinte, Bartoš (C)

MŠK Žilina
Belko - Suľa (79. Anang), Kopas, Nemčík, Sluka (C) - Myslovič (55. Bichakhchyan), Fazlagić (55. Gono), Slebodník - Rusnák (55. Ďuriš), Jambor (76. Jibril), Goljan
Zápasové menu
Po takmer štyroch rokoch sa futbalisti MŠK Žilina predstavili v ligovom zápase v Poprade. Vtedy to bolo proti Prešovu a tentokrát premiérovo v najvyššej súťaži proti Liptovskému Mikulášu, ktorý má prechodný domov práve pod Tatrami.

V nedeľnej dohrávke 4. kola to bolo predovšetkým o dobýjaní a vymýšľaní cesty k liptovskomikulášskej bráne. Dlhšie sa to Šošonom nedarilo, prišla však 35. minúta, prienik Rusnáka, faul a premenená penalta Mysloviča. Po polčase sa obraz hry prakticky nezmenil, skóre však na našu smolu áno. Dvakrát využil naše zaváhania v obrane Bartoš a nováčik v rozpätí ôsmich minút razom viedol. Snaha Žiliny aspoň do vyrovnania nepriniesla želaný efekt, po troch výhrach tak prišla prvá ligová porážka v aktuálnej sezóne.


ZOSTRIH ZÁPASU


Vďaka pohárovým povinnostiam v Európe prerotoval tréner Pavol Staňo zostavu aj proti nováčikovi z Liptovského Mikuláša. Znova tak dostali príležitosť najmä hráči, ktorí výborne rozbehli ligovú sezónu.

Prvý zaujímavý moment zápasu priniesla 4. minúta a zakončenie Pinteho hlavičky padajúcej pod brvno, ktorú Belko musel vytlačiť na rohový kop. Naše prvé zakončenie neprišlo po dlhom nákope Adama Kopasa, ku ktorému sa trochu prekvapivo dostal Tibor Slebodník, nespracoval si však loptu ideálne a Sváček v bráne Liptákov ju pred naším záložníkom skryl. V 9. minúte sme už pálili aj na bránu, Adam Kopas potvrdil svoju kopaciu techniku a z priameho kopu poriadne natiahol českého gólmana v bráne Tatranu. Znamenalo to však iba rohový kop pre žltozelených. Tí museli vymýšľať cestu k bráne domácich, ktorí nám to zhustenou defenzívou pochopiteľne znepríjemňovali. Žltozelení nešetrili pohybom a dobre napádali súpera pri rozohrávke, aj preto bola lopta v našej moci. Finálna fáza však nevychádzala podľa predstáv, nepresné strely Kopasa zo strednej vzdialenosti to nezmenili. Rovnako pochodil Matúš Rusnák, ktorý sa od autu predral až do šestnástky, zakončenie mu už ale zmarila obrana domácich. Škoda situácie z 30. minúte, kedy Samuel Suľa vybojoval na prvý pohľad stratenú loptu, Timotej Jambor v obkľúčení sa ani kľučkami nepredral k strele. Na druhej strane po dlhom čase Gerát zamestnal Belka, jeho strelu ale náš odchovanec kryl. Rusnák následne zapol motory, konečne vystrelil, no skóre sa nemenilo. Rusky však predviedol finesu o pár sekúnd na obrancu Flaka, cez ktorého sa dostal do nebezpečného územia a defenzíva domácich ho zastavila nedovolene. Loptu si postavil na biely bod Patrik Myslovič a s prehľadom nás poslal do vedenia - 0:1. Takmer ihneď však mohlo byť vyrovnané, Bartoš tesne pred Belkom prepasíroval loptu cez nášho brankára popred bránu, tam to našťastie upratali naši obrancovia do bezpečia. V 40. minúte to vyskúšal ľavačkou Adam Goljan, Sváček sa zaskvel a strelu vyboxoval. Pred polčasom to skúšal z druhej strany ihriska aktívny Rusnák, strelu pod brvno vytesnil Sváček nad, a tak sme odchádzali do šatne s jednogólovým náskokom.

Druhý polčas začali lepšie domáci, Bartoš vysunul Pinteho a jeho pokus smerujúci pod brvno Belko pohladil a vytlačil na rohový kop. Zaskvel sa aj po ňom, kedy dvakrát v stopercentnej šanci vychytal, na tretí pokus Bartoša už nemal nárok. Našťastie však bol pri televíznom prenose systém VAR, ktorý postrehol ofsajd domáceho kapitána. Pre Šošonov to tak bola najlepšia výstraha, z ktorej sme sa ale v neskoršom priebehu nepoučili. S niekoľkominútovým čakaním na verdikt VAR-u prišlo k trojnásobnému striedaniu u staňovcov, na trávnik vybehla trojica Bichakhchyan, Ďuriš a Gono. Opticky sme znova diktovali tempo hry, prišla však ľahká strata lopty, domáci ušli po pravej strane, center našiel Bartoša a ten sa už tentokrát tešil z regulárneho gólu. Do opätovného vedenia nás mohol poslať po rohu a hlavičke Tomáš Nemčík, tiesnený a v ťažkej pozícii mieril nad. Začali sme však častejšie páliť, krásnu kombinačnú akciu zakončoval Adam Goljan v 72. minúte, Filinský v sklze vytečoval loptu znova nad bránu. Ostrými pálili domáci, ktorí dokonca išli do vedenia po rohovom kope. Znova pri tom bol Bartoš, ktorý si ho vybojoval a hlavou aj presne zakončil v 75. minúte. Žltozelení tak museli dobiehať jednogólové manko, makali, snažili sa otvárať súpera, ktorému už stačilo iba stáť vzadu a pozorne brániť. Búšenie do súpera pokračovalo aj v dlhom nadstavenom čase, naše nepresnosti však viedli iba ku takmer hetriku Bartoša, ktorého od toho zastavila tyč. Našu frustráciu v závere iba podčiarklo vylúčenie Vahana Bichakhchyana, ktorý nebezpečne dohral súpera.

Stopercentná bilancia v lige tak pod Tatrami skončila, všetci však vieme, čo nás vo štvrtok čaká a kam už musí smerovať naša pozornosť.  


HLASY PO ZÁPASE
Marek Petruš, tréner MFK Tatran Liptovský Mikuláš
"Hodnotím to pozitívne. Pred zápasom som cítil z chlapcov elán. Dostal som otázku, či sme schopní Žilinu zdolať a povedal som, že tomu verím. Porazili sme momentálne najlepšie mužstvo na Slovensku, pre Mikuláš je to historické víťazstvo. Hráči splnili do bodky taktické pokyny, využili sme šance, ktoré nám Žilina ponúkla. Situáciu so skúmaním VAR beriem, len nechápem, prečo to trvalo tak dlho."
Pavol Staňo, tréner MŠK Žilina
„Je to taký paradox, videli sme a cítili sme, že môžeme vyhrať, ale smerom dozadu sme nefungovali tak, ako sme si povedali. Myslím si, že to aj v celkovom súčte rozhodlo. Bol to taký zvláštny zápas, niečo tomu chýbalo, no ťažko hneď po zápase povedať čo. Robili sme chyby, ktoré sa nám nestávajú a v obrane sme zle pokrývali súperových hráčov. Nebol som s tým vôbec spokojný a vo veľkej miere to zavážilo aj v konečnom výsledku. V tomto zápase nám vôbec nevyšli štandardné situácie, čo sa občas stáva. Podľa môjho názoru sme mali zopár ďalších možností na skórovanie. Na druhej strane, súper si rovnako vytvoril, na môj vkus, až priveľa pokusov na našu bránu. S tým musíme do ďalších zápasov niečo spraviť. Veľkosť futbalistu je v tom, že sa z prehry dokáže otriasť a skoncentrovať sa na ďalší duel. Stalo sa, no vo štvrtok nás čaká veľmi dôležitý súboj. Treba urobiť všetko preto, aby sme dobre zregenerovali a pripravili sa na Jablonec. Takáto facka niekedy nie je zlá, pre nás prišla dnes, a o to viac sa teraz musíme sústrediť na štvrtkový zápas s Jabloncom a ukázať správnu reakciu.“
Tibor Slebodník, záložník MŠK Žilina

„Držali sme loptu, očakávali sme blok domácich, ktorý sa nám ale nedarilo prekonať. Skúšali sme to rôznymi spôsobmi, no dnes to nešlo. Domáci vyrážali do protiútokov, z ktorých napokon otočili priebeh stretnutia. Boli sme kruto potrestaní, chceli sme totiž ísť za druhým gólom, mali sme vyššie obranu a Mikuláš to využil. Nedávali sme si vzadu pozor, asi sme podcenili niektoré detaily, čo sa nám vypomstilo. Nebral som to nejak špecificky, že som sa vrátil na štadión do Popradu, vždy zo seba chcem vydať maximum. Dnes to nevyšlo, treba zagratulovať súperovi k výhre.“


TLAČOVÁ KONFERENCIA


Fortuna liga,
nedeľa 15. 8. 2021 od 20:00
NTC Poprad
2:1(0:1)
Liptovský Mikuláš - MŠK Žilina
Góly: 67. a 75. Bartoš - 35. Myslovič (pok. kop)
ŽK: 38. Staš, 84. Kačerík, 85. Bartoš, 90.+ Kotora - 81. Bichakhchyan
ČK: 90.+ Bichakhchyan (po druhej ŽK)
Rozhodca: Marhefka - Poláček, Vitko
ŠTATISTIKY

Držanie lopty: 36% - 64%

Strely/na bránu: 10:19 / 19:7

Priame kopy: 6:9

Rohy: 4:6

Ofsajdy: 1:0

Fauly: 13:12

ZOSTAVY
Tatran Liptovský Mikuláš
Sváček - A. Krčík, D. Krčík, Filinský, Hranáč, Flak (90. Kotora)- Gerát (46. Kim), Staš, Káčerík (90. Švec) - Pinte, Bartoš (C)

MŠK Žilina
Belko - Suľa (79. Anang), Kopas, Nemčík, Sluka (C) - Myslovič (55. Bichakhchyan), Fazlagić (55. Gono), Slebodník - Rusnák (55. Ďuriš), Jambor (76. Jibril), Goljan
SÚVISIACE ČLÁNKY
14.08.2021Pred Mikulášom: Vstrebať európsky úspech a už znova myslieť na ligovú drinu

Facebook