Žreb UECL: Šošoni vyzvú gruzínsky FC Dila Gori + doplnené o hlasy a súpera v prípadnom 2. predkole
V utorok 15. júna sa uskutočnil v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) žreb 1. kvalifikačného kola Európskej konferečnej ligy 2021/2022. Futbalisti MŠK Žilina v ňom spoznali súpera, keď v dvojzápase vyzvú tretí tím minulej sezóny v Gruzínsku - FC Dila Gori.

Prvý zápas (8. júla) sa odohrá pod Dubňom, odveta je na programe v Gruzínsku o týždeň (15. júla).


po ôsmich rokoch opäť gruzínci

Futbalisti MŠK Žilina boli pri utorkovom žrebe 1. kvalifikačného kola Európskej konferenčnej ligy medzi nasadenými tímami. Už pred samotným žrebom bolo známe, že zverencom trénera Pavla Staňa vytiahnu z osudia jedného zo štvorice tímov - FC Noah (Arménsko), Milsami Orhei (Moldavsko), FK Podgorica (Čierna Hora) alebo Dila Gori (Gruzínsko).

Utorkový žreb nám napokon prisúdil za súpera 3. tím minulej sezóny v Gruzínsku - Dila Gori. Prvý duel (8. júla) sa odohrá na Štadióne MŠK Žilina, odveta je na programe o týždeň neskôr v Gruzínsku. 

V Gruzínsku sa hrá systémom jar-jeseň, a preto je v týchto dňoch gruzínska liga v plnom prúde a Dila Gori sa aktuálne nachádza na 5. priečke. Dila Gori je v rankingu klubov UEFA o 64 miest nižšie ako Šošoni, vo svojej vitríne má jeden ligový triumf a jeden pohár. Najďalej sa Dila Gori dostala do play-off Európskej ligy v rokoch 2012 a 2013. Naposledy sa Gruzínci predstavili v európskych kvalifikačných kolách v sezóne 2016/2017, kedy ich v 1. predkole Európskej ligy vyradil Shirak Gyumri aj vďaka gólu Vahana Bichakhchyana (viď video).

Šošoni tak majú pred sebou konfrontáciu s Gruzíncami po ôsmich rokoch, keď sme v sezóne 2013/2014 vyradili v dvojzápase Torpedo Kutaisi (3:0 u súpera, 3:3 doma). V žltozelených farbách pôsobili aj Gruzínci - obrancovia Giorgi Tsimakuridze, neskôr aj Luka Lochoshvili a Georgi Tevzadze. Ani jeden však výraznejšiu stopu v MŠK nezanechal.


kompaktný a organizovaný súper

Utorňajší žreb Európskej konferenčnej ligy pozorne sledovalo aj vedenie MŠK Žilina. Po minuloročnom vypadnutí v 1. kvalifikačnom kole EL pomýšľame tento rok na postup ďalej. Rovnako to vidí aj športový manažér Karol Belaník, i keď dodáva, že to nebudeme mať vôbec ľahké. 

"Podľa mojich informácií by mala byť Dila Gori húževnatý súper, ktorý hrá kompaktne, tímovo a organizovane. Takže z tohto pohľadu nás určite nečaká nič jednoduché, taká je realita a nie je to len fráza. Začíname doma, čo znamená, že si budeme musieť vytvoriť čo najlepšiu pozíciu do odvety, keďže v Gruzínsku bude v tom čase pravdepodobne veľmi teplo. Narazíme na oduševnený tím, no ja verím, že sa prejaví naša kvalita a dokážeme z tohto dvojzápasu postúpiť do ďalšieho kola."


zdvihnúť rukavicu a bojovať o postup

Hoci hlavný tréner Šošonov Pavol Staňo súpera zatiaľ bližšie nepozná, vie, že sa musíme na gruzínsky FC Dila Gori dobre pripraviť, pretože v Európe nie je ľahkého protivníka. Po premiére v minulej sezóne ho čaká druhá skúsenosť s pohárovou Európou na lavičke žltozelených. 

"Tento klub je pre nás veľká neznáma. Musíme si ho dobre naštudovať a poctivo sa pripraviť. Žreb neovplyvníme, musíme ho zobrať na vedomie, zdvihnúť hodenú rukavicu a zabojovať o postup. Súpera sme ešte nevideli hrať, takže po analýze budeme určite múdrejší. Pokúsime sa o ňom získať čo najviac informácií."


záznam žrebu s jakubom paurom


vizitka dila gori

409. tím v rankingu UEFA (koeficient 1,375)

  • Vznik klubu: 1949
  • Tréner: Andriy Demchenko
  • 3. miesto v lige (ročník 2020) - 30 bodov (1. miesto - Dinamo Tbilisi - 40 b)
    • Najlepší strelec - útočník Mykola Kovtalyuk (Ukrajina) 10 gólov
  • Aktuálne: 5. miesto v lige (hrajú systémom jar - jeseň) a majú odohratú takmer polovicu súťaže
  • Liga: jediný titul 2014/2015
  • Pohár: jediná výhra 2011/2012
  • Európa:
    • 1x Liga majstrov 2015/2016 (vypadli v 1. kvalifikačnom kole proti Partizanu Belehrad)
    • 3x Európska liga
    • najďalej 
      • 2012/2013 - vypadli v play-off s portugalským Marítimom 0:2 a 0:1
      • 2013/2014 - vypadli v play-off proti Rapidu Viedeň 0:3 a 0:1
      • posledná účasť 2015/2016 - vypadli v 1. kvalifikačnom kole vs. Shirak (ARM) 1:0 a 0:1 (prehra 4:1 na penalty)
  • mužstvo zložené prevažne z domácich Gruzíncov + 5 Afričanov + 2 Brazílci
  • gruzínsky tím, s ktorým sme sa stretli v Európe: Torpedo Kutaisi
    • 1. kvalifikačné kolo Európskej ligy 2013/2014 - 3:0 a 3:3.

kompletné výsledky žrebu


v (prípadnom) 2. kvalifikačnom kole na cyprus

V stredu 16.6. sa konal aj žreb 2. kvalifikačného kola Európskej konferečnej ligy, futbalisti MŠK Žilina sa v prípade postupu stretnú s cyperským vicemajstrom - FC Apollon Limassol

Začínalo by sa na Cypre (22.7.), odveta by bola na našom trávniku (29.7.).


Facebook