Vzniká Knižnica na Akadémii MŠK, do ktorej môžete prispieť aj vy
Marec je každoročne označovaný ako mesiac knihy. Vedenie Akadémie MŠK Žilina dbá na to, aby sa mladí Šošoni popri futbale vzdelávali a rozvíjali aj svoj intelekt.

Kniha v tomto patrí medzi najlepších pomocníkov, a tak v Strážove, v budove akadémie zakladáme knižnicu pre naše mladé talenty, do ktorej môžete prispieť aj vy.

Ako vnímajú knihy dvaja vysokoškoláci z kabíny "A"-tímu?


inšpirácia cez knihy známych športovcov

Budova Akadémie MŠK Žilina v Strážove momentálne zíva prázdnotou, no všetci sa tešíme na opätovný návrat našich mladých šošonov a ich bežných povinností. Medzi ne patrí okrem futbalového drilu aj škola, ale aj sebavzdelávanie, ku ktorému patrí aj kniha. Práve s ňou sa dá stráviť voľná chvíľa pred spaním, zápasom či tréningom.

"Cieľom výchovy v Akadémii MŠK Žilina je osobnosť ako taká. A tú môžeme dotvárať viacerými spôsobmi, jednou z nich je aj kniha. V dnešnej počítačovej dobe sa snažíme na hráčov apelovať, nech sa vzdelávajú aj sami vo svojom voľnom čase. Toho popri futbalových povinnostiach veľa nemajú. Aj preto sme prišli s iniciatívou založiť akúsi knižnicu pre mladých hráčov ubytovaných na akadémii," hovorí vychovávateľ  na Akadémii MŠK Ján Farkašovský, ktorý trávi s hráčmi väčšinu času. 

Benefity čítania kníh netreba dlhšie rozoberať, navyše v dnešnej dobe vychádzajú publikácie, ktoré dokážu obohatiť každého športovca. "Teraz už je publikovaných veľa športových biografií, inšpirujúcich príbehov známych osobností, ktoré môžu mladých hráčov motivovať. Popri štúdijných povinnostiach si môžu prečítať motivujúce, inšpiratívne príbehy a životopisy ľudí, ktorý svojím prístupom dokázali naplniť svoje sny. Čítanie pomáha rozvoju slovnej zásoby, väčšiemu rozhľadu. Kto nečíta, ako keby sa nevzdelával."

Vychovávatelia tak začínajú zbierať knižné tituly do novo-vznikajúcej knižnice, prispieť do nej môžete aj vy. "Ak by mali fanúšikovia nepoužívané knihy nazvyš, veľmi by nás potešilo, keby sa ich rozhodli darovať."


"knihy rozvíjajú," zhodujú sa hráči "A"-tímu

Aj v "A"-tíme MŠK Žilina sú knihy veľmi populárnou voľnočasovou aktivitou a zároveň doplnkom k štúdiu. Miroslav Gono aj Patrik Iľko študujú na Žilinskej univerzite a knihy sú ich dennodennou súčasťou medzi tréningami či cestou na zápas.

"Pre mňa osobne je čítanie kníh veľmi príjemná činnosť. Vnímam ju ako dobrý nástroj na kultivovanie reči, obohatenie slovnej zásoby, ale aj ako únik pred realitou a vniknutie do sveta príbehov. Knihy nesú veľa informácií, z ktorých si určite každý niečo môže zobrať. Dokonca nás knihy robia empatickejšími. Vo svojich čitateľských začiatkoch som čítal hlavne filozofiu, ale aj rôzne romány. V poslednej dobe ma baví motivačná literatúra. Je to dobrý spôsob, ako sa osobnostne rozvíjať," hovorí Miro Gono svoj pohľad na knihy.

Mira dopĺňa aj Patrik Iľko, ktorý rovnako strávil na akadémii v Strážove jeden a pol roka. "Kniha je pre mňa taký únik z reality, keď potrebujem vypnúť od okolia, chcem sa naučiť niečo nové. Je to pre mňa forma relaxácie. Zamerám sa iba na knihu, na predstavivosť a vytlačím ostatné veci z hlavy."

Aké knihy by chalani odporučili mladším nasledovníkom? "Najviac mám prečítané knihy zo žánru sci-fi, fantasy, ale aj také klasiky ako sú Harry Potter, Pán prsteňov. Z autobiografií je výborný určite Sir Alex Ferguson, Lionel Messi a Ronaldo," odporúča Paťo, ktorého dopĺňa Gonis: "Tiež Alex Ferguson Leading alebo Telo ako posilňovňa."


Viete nám aj vy odporučiť, čo by si mali mladí Šošoni prečítať? 

Alebo doma máte staršie, nepoužívané knihy, ktoré by ste nám vedeli darovať?

Pokojne nám napíšte na mskzilina@mskzilina.sk .

Facebook