Vo štvrtok to vypukne: Na papieri sa stretnutie nevyhráva, treba to potvrdiť na trávniku
Letná príprava a prípravné zápasy sú minulosťou. Pred futbalistami MŠK Žilina je ostrý štart novej sezóny 2021/2022, ktorý odštartujeme v novej európskej súťaži - Konferenčnej lige UEFA. Po štyroch rokoch sa tak pod Dubňom odohrá európsky duel, v prvom kvalifikačnom kole UECL vyzveme gruzínsky Dila Gori.

Pred úvodným stretnutím predstúpil pred novinárov na tlačovej konferencii tréner Pavol Staňo a kapitán Jakub Paur.

Štvrtkový európsky duel s výkopom o 18:45 hod., ktorý bude pred televíznymi kamerami RTVS, povedie ako hlavný arbiter Philip Farrugia z Malty.


vieme, čo chceme hrať

Krátko po skončení tlačovej konferencie pred oficiálnym predzápasovým tréningom sme sa na pocity pred štvrtkovým zápasom spýtali nášho trénera Pavla Staňa. Svoj recept na víťazstvo síce neprezradil, no poukázal na silu mužstva Dila Gori. 

"Predovšetkým si musíme dať pozor na ich silné stránky, ktorými disponujú. Čo sa týka nášho prejavu, vieme, čo chceme hrať a ako to urobiť. Teraz je to už iba na hráčoch, ako sa pripravia na súboj, ako ho odmakajú. Dobré konfrontácie, ktoré nás pripravili, sme zažili aj v Slovinsku. Štvrtkový súboj bude znova náročný, navyše výsledok už bude veľmi dôležitý." V poslednej dobe sa futbal v Európe vyrovnáva, preto si aj my musíme dať na súpera veľký pozor. "Na papieri nás možno niekto favorizuje, ale v žiadnom prípade nemôžeme súpera podceniť. Naše videoanalýzy ukázali, že sú to futbalisti vybavení dobrou technikou, ktorí vedia hrať futbal. Koniec koncov, ukázala to aj ich 21-tka v kvalifikačných zápasoch proti Slovákom. Gruzínsky futbal teda má určite svoju kvalitu," upozornil rodák z Čierneho na silu tretieho mužstva tabuľky gruzínskej najvyššej súťaže.

Očakávania sú od návratu európskeho futbalu pod Dubeň veľké, do zápasu ale pôjdeme s pokorou, no rovnako aj s jasným cieľom vyhrať. "Nedá sa predpovedať, ako to bude vyzerať. Bude to ťažké, ale naša príprava zodpovedala tomu, čo sme chceli zlepšiť a myslím si, že sme sa posunuli zas o trochu vpred. Ukázali nám to ťažké zápasy na sústredení, kde sme sa stretli s kvalitnými súpermi a dokázali sme s nimi držať aj krok. Plus verím v to, že nám tiež pomôžu posledné ligové stretnutia, ktoré boli mimoriadne ťažké, stále v nich o niečo šlo a chalani museli šľapať naplno," naráža kormidelník MŠK na fakt, že Šošoni si na konci uplynulého ročníka predĺžili sezónu ešte o dva ťažké play-off boje práve o účasť v Európskej konferenčnej lige.

Na Slovensku i v celej Európe momentálne panujú vysoké teploty a na štvrtok hlásia rekordné čísla. Ako to môže zápas ovplyvniť? "V takej teplote sme tento rok ešte asi nehrali, i keď v prípravných zápasoch to bolo podobné, no tam sme mali možnosť viackrát striedať. Podmienky budú teda veľmi ťažké a, navyše, gruzínske mužstvo je na takéto počasie aklimatizované z domáceho prostredia, čo môže byť pre nich mierna výhoda. Na druhej strane, hráme doma, sme dobre pripravení, zvyknutí na domáci trávnik, ktorý nás núti myslieť víťazne," zhodnotil lodivod žltozelených aktuálne panujúce podmienky.

Od tejto sezóny sa v európskych súťažiach ruší pravidlo o góloch na súperovom ihrisku. "Osobne s tým súhlasím. Nebudú sa zvýhodňovať mužstvá a takisto bude aj menej pretaktizovaných dvojzápasov. Podľa mňa sa vďaka tomu bude hrať otvorenejší futbal," myslí si tréner MŠK, ktorý má s európskym futbalom bohaté skúsenosti aj z jeho hráčskych čias. 

Na stretnutí bude môcť byť prítomných iba 500 divákov, no aj tí pomohli v poslednom ostrom a víťaznom zápase proti Zlatým Moravciam: "...presne takých fanúšikov potrebujeme a verím, že práve takí priaznivci si nájdu cestu na štadión aj vo štvrtok. Potiahli nás proti Moravciam a verím, že tomu bude rovnako aj teraz.“

Okrem dlhodobých maródov - Ľubomíra Belka, Patrika Iľka a Dominika Javorčeka bude chýbať aj suspendovaný Branislav Sluka, ktorý bol vylúčený ešte pred rokom vo Walese.


pristúpiť k duelu maximálne zodpovedne

Po roku sme opäť v Európe, pričom väčšina kádra si práve vo Walese pripísala premiérový európsky štart. Minuloročný duel na Britských ostrovoch si pamätá veľmi dobre Jakub Paur, ktorý vtedy odohral 85 minút. Od tohto nešťastného stretnutia ubehol už nejaký čas a Šošoni sú o rok skúsenejší.

"V porovnaní s minulou sezónu sme určite o krok ďalej, čo sa týka skúseností. Uplynulá sezóna dala všetkým mladým chalanom veľa. Myslím si, že sme na Európu pripravení lepšie ako minulý rok. Verím tomu, že prvé kvalifikačné kolo zvládneme a postúpime ďalej," povedal odhodlane najskúsenejší Šošon. Menšou výhodou by mohol byť začiatok na domácom ihrisku, kde si môžeme vybudovať aj dobrú východiskovú pozíciu. „Ideálny scenár by bol taký, aby sme čím skôr dali gól a tým nám aj Gruzínci otvorili svoju obranu. Potom by sme ešte v ideálnom prípade pridali nejaké góly a udržali si čisté konto,“ povedal žilinský univerzál.

V dnešnej futbalovej dobe už nemožno podceniť žiaden klub, čo ukázal aj utorňajší zápas Trnavy na Malte. Pomôcť by mohlo aj klasické "Pazurove" burcovanie spoluhráčov. „Každý videl výsledok Trnavy, nikoho netreba podceňovať. Ostatní chalani to videli tiež a myslím si, že sú dostatočne uvedomelí na to, aby si vyhodnotili, že pôjde o všetko. Samozrejme, ja sa im to budem snažiť prizvukovať dnes aj zajtra. Treba k tomu pristúpiť tak, ako k trom prípravným zápasom, ktoré sme odohrali na sústredení,“ zodpovedne vyhlásil kapitán žltozelenej kabíny.

Pred ôsmimi rokmi sme si vyskúšali gruzínsky futbal proti Torpedu Kutaisi, dnes už ale oproti tomuto zápasu môže byť všetko inak. „Možno to nebude nejaký extra silový futbal, ale aj v Kutaisi boli hráči veľmi dobre technicky pripravení. Myslím si, že aj Dila Gori bude technicky na tom veľmi dobre. Treba sa na to dostatočne pripraviť a verím, že pokiaľ to nikto nepodcení, tak ten zápas zvládneme.“ Dobrou správou pri postupových nádejach by mohlo byť aj zrušenie pravidla o góloch vonku. „Musím povedať, že som za to veľmi rád, teraz to môže byť zaujímavejšie aj pre divákov. Nám je to vlastné a sedí to nášmu štýlu hry. V každom zápase sa totiž bude musieť hrať naplno a nekalkulovať s gólmi na ihrisku súpera. My sme takto nešťastne nepostúpili v dvojzápase s Bilbaom, ktorý skončil v súčte remízou 3:3.“ Pamätný dvojzápas proti španielskemu gigantovi sme odohrali na začiatku ročníka 2015/2016 v poslednom play-off kole o Európsku ligu. Takéto európske leto by si priala zažiť aj súčasná kabína žltozelených.

Kubo je jediným hráčom, ktorý si vyskúšal európsku atmosféru na Štadióne MŠK Žilina. Pomôže v štvrtkovom dueli aj päť stoviek fanúšikov ako v prípade zápasu o Konferenčnú ligu proti Zlatým Moravciam? „Ja som rád aj za 500 ľudí. Samozrejme, mohlo to byť aj viac, každý by si to prial. Lepšie je však niečo ako nič. Dúfam, že diváci spravia dobrú kulisu a budú nás podporovať tak ako proti Moravciam. Aj pár stoviek spravilo super atmosféru a posunulo nás k výhre. Verím, že to bude tak aj vo štvrtok,“ skonštatoval pred otváracím stretnutím sezóny a naším historicky prvým duelom v Konferenčnej lige najskúsenejší Šošon Jakub Paur.


záznam tlačovej konferencie


Facebook