Úspešná výmena nového prírodného trávnika

Umelá tráva pod Dubňom je históriou. Nech sú názory na ňu akékoľvek, faktom je, že jej osemročná etapa zaznamenala majstrovský titul, priniesla extrémne rýchly a atraktívny futbal či vypustila do sveta mnoho súčasných aj budúcich reprezentantov. Teraz sa už Štadiónom MŠK Žilina nesie vôňa čerstvo pokosenej trávy, pretože rekonštrukcia a následná výmena trávnika v týchto dňoch úspešne finišuje.

No a my sme sa nielen na túto tému, ktorá zaujíma množstvo fanúšikov, porozprávali s finančným a prevádzkovým riaditeľom Karolom Ferancom.


zlepšenie športovej infraštruktúry

Okolo samotnej rekonštrukcie bolo takmer dva mesiace ticho, prečo?

"Informáciu o výmene trávnika prinášame až v tomto časovom horizonte, nakoľko je všetko finálne a úspešne hotové. Nechceli sme komunikovať vopred čiastkové informácie, pretože mohli vzniknúť rôzne komplikácie, či už na strane dodávateľov alebo pri samotnej rekonštrukcii. A zároveň vo vzťahu k Fondu na podporu športu (FNPŠ), kde nám z poskytnutej dotácie vo výške 999 999,00 € vyplývali isté administratívne záležitosti. Rovnako sme sa chceli pochváliť až kompletným dielom. Ide predsa len o prírodný trávnik a mohli nastať viaceré komplikácie, keďže trávnik bol dovezený z iných klimatických podmienok, aké vládnu v Žiline. Aj preto sme čakali kvôli správnosti a celistvosti technologického postupu s uverejnením tejto informácie až doteraz."

"V súvislosti s výmenou trávnika na hlavnom štadióne bolo potrebné vopred pripraviť viaceré projekty, ktoré zabezpečia kontinuitu tréningového procesu všetkých tímov. V roku 2023 sme realizovali obnovu trávnika v tréningovom areáli v Budatíne, vybudovali sme nové tréningové ihrisko menšieho formátu v Strážove a taktiež sme vymenili povrch na hlavnom ihrisku v Strážove (umelý za umelý). Zároveň sme ešte väčší dôraz kládli na starostlivosť o trávnaté ihrisko v Závodí, kde budú v budúcom roku trénovať družstvá, ktoré svoje zápasy odohrajú v Žiline. Celkové náklady na zlepšenie športovej infraštruktúry, vrátane výmeny trávnika na hlavnom štadióne, sa pohybujú na úrovni okolo štyroch miliónov eur. Cez projekty FNPŠ sme získali dotácie vo výške viac ako 2,2 milióna eur."

Poďme k samotnému procesu, ktorý mal viacero krokov. Čo všetko sa teda udialo na Štadióne MŠK Žilina v predošlých týždňoch?

"Prípravné práce začali v priebehu mája, kde bolo najskôr potrebné odstrániť umelú trávu a podložku. Tieto práce realizovala špecializovaná firma z Čiech, nakoľko sme chceli trávnik odstrániť čo najekologickejšie a najšetrnejšie, a tým ho ešte použiteľný posunúť do okolitých obcí - do Gbelian, Varína, Zádubnia a do školy v Závodí. To sa podarilo. Pružná podložka bola zrecyklovaná na certifikovanej skládke a odsatý piesok spolu s granulátom použijeme na nové ihrisko za západnou tribúnou."


"Následne sa po odstránení umelej trávy začalo s odťažovaním vrstiev piesku, ktoré bolo potrebné vymeniť za jemnejšiu frakciu. Prírodný trávnik pochopiteľne potrebuje iný podklad ako umelý. Preto sme potrebovali špeciálnu frakciu na koreňovú vrstvu (0-2). Do piesku sme potom zapracovali rašelinu, ktorá tvorí koreňovú vrstvu. Medzitým sa spravil nový závlahový systém, ktorý musel byť kompletne vymenený. Na umelú trávu sa používali úplne iné trysky, ktoré striekali iba z obvodov ihriska. Aby bolo polievanie na novom prírodnom trávniku rovnomerné, vybudovalo sa šesť nových vetiev so štyrmi polievačmi v každom rade."



"Na tento podklad a pripravenú závlahu už bol položený trávnik z Maďarska - dokopy 7200 m2 trávnika, spolu 300 ton trávy, ktorá bola zrolovaná a dovezená kamiónmi. Následne sa po pásoch ukladal trávnik na plochu. Pásy sa pritláčali k sebe ručne hrabľami, aby sa čo najlepšie spojili a zakorenili. Prírodný trávnik siaha 10 centimetrov za vonkajší obvod ihriska, keďže čiary musia byť "lajnované". Hnojivo sa nedávalo iba pod trávnik, ale aj na neho. S kosením sme začali postupne v druhej polovici júna. Momentálne čakáme na úplné zakorenenie trávnika, aby držal celistvo. Aktuálne sa finalizujú výbehové plochy, ktoré ostali zachované z pôvodného umelého trávnika. Tie budú zasypané kremičitým pieskom, keďže už predtým z nich bol odsatý granulát. Upravovali sa aj lôžka pre usádzanie brán, aby sme ich mohli jednoduchšie vyberať. Rovnako tak sa opravilo aj osadenie pre rohové zástavky."


"Čakajú nás ešte rôzne nápravy vykurovania trávnika, resp. prenastavenia vo výmenníkovej stanici, aby bolo kúrenie čo najvhodnejšie pre prírodný trávnik. Príde ku kompletnej obnove glykolu, čo je zmes, ktorá vyhrieva médium pod trávnikom. Ďalšími krokmi a investíciami bude nákup technického vybavenia. Keďže potrebujeme, aby trávnik rástol aj počas jesenných mesiacov, zakúpime aj LED nasviecovacie rampy. S tým súvisí aj nákup nových kosačiek, ktoré potrebujeme nielen k špičkovej kosbe, ale aj na okamžitý zber trávy po zápasoch, aby trávnik neplesnivel."

Kedy sa na trávniku bude hrať, resp. aspoň trénovať?

"Je predpoklad, že hráči prvýkrát vybehnú na trávnik pri predzápasovom tréningu pred Ružomberkom (4. augusta - prvý domáci zápas sezóny). Premiéru by mal trávnik absolvovať práve na prvom domácom zápase nového ročníka Niké ligy."

Spomínali ste nové ihrisko s umelou trávou za západnou tribúnou. Ako to vyzerá s týmto projektom?

"Začiatkom júla sme po schválení dotácie zo strany FNPŠ začali takisto s realizáciou projektu nového ihriska s umelou trávou. Je to pre nás rovnako dôležitý proces, pretože primárnym cieľom je zachovať kontinuitu a kvalitu tréningového procesu. Na hlavnom štadióne sa bude môcť hrať iba párkrát do mesiaca, rovnako maximálne pár tréningov. My však potrebujeme nielen pre "A"-tím, ale aj pre rezervný tím i mládež kvalitné ihrisko, ktoré bude iba pár metrov od kvalitného tréningového a regeneračného zázemia v útrobách Štadióna MŠK."

"Nové ihrisko bude mať štandardný rozmer 105x68 metrov a po dokončení infraštruktúry požadovanej Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) bude spĺňať podmienky pre odohratie zápasov II. ligy. Ešte pred ňou bolo potrebné časť parkovacieho domu upraviť tak, aby sa tam ihrisko zmestilo. Na ihrisku bude najmodernejšia umelá tráva a zároveň vyskúšame novú technológiu podložky vo forme "puzzle" v hrúbke 2cm, ktorú je jednoduchšie premiestniť na iné miesto. Zároveň má rovnaké kvalitatívne parametre tlmenia ako finišérom kladená gumová podložka. Ide o recyklovaný materiál, ktorý je možné v budúcnosti použiť aj na iné ihriská, keďže sa dá jednoduchšie rozobrať. Samotná umelá tráva by mala byť položená na prelome mesiacov júl a august. Aktuálne sa buduje ohradenie, bezpečnostné stĺpy, resp. stĺpy na ochranné siete i osvetlenie. Rovnako sa začalo s budovaním kanalizácie a drenážnych systémov. Zároveň sa rieši závlahový systém, kde sa využije časť technológie z hlavného štadióna. S tým súvisí aj úprava všetkých spevnených plôch, aby sme zabezpečili čo najväčší počet parkovacích miest."

"A to aj preto, lebo v najbližšej dobe sa začne aj s ďalšou rekonštrukciou a prestavbou za východnou tribúnou, kde by malo vyrásť nové obchodné centrum. To by malo byť hotové do začiatku Majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov, ktoré budú tu pod Dubňom o rok, v júni 2025. Všetko smerujeme tak, aby boli projekty, ktoré realizujeme, hotové aj pre potreby slovenskej futbalovej reprezentácie."

Zarámovaný obraz s časťou umelej trávy, ktorá ostane navždy súčasťou našej histórie, bude zdobiť čoskoro aj Sieň slávy. Na záver vám prinášame časozberné video, ktoré zachytáva takmer celý proces výmeny trávnika.

Facebook