ÚLK hlási po mimoriadnom kongrese UEFA: Ligu chceme dohrať
V utorok 17. marca sa uskutočnil mimoriadny, krízový online kongres Európskej futbalovej únie (UEFA), na ktorom sa dohodlo kvôli aktuálnej situácii presunutie najväčších turnajov a súťaží na starom kontinente.

cieľom dohrať domáce súťaže

Väčšina európskych futbalových líg, vrátane našej Fortuna ligy, momentálne nútene pauzuje pre šírenie sa koronavírusu. Otázok ohľadne ďalšieho vývoja klubových i národných súťaží je niekoľko. Európska futbalová únia (UEFA) preto zvolala v utorok mimoriadnu videokonferenciu so zástupcami jednotlivých národných asociácií, Európskej asociácie klubov (ECA), Európskych líg (EL) a FIFPRO Europe (spolu Európska futbalová rodina, pozn. red.). Cieľom bolo dohodnúť sa na ďalšom spoločnom postupe. 

Naša Fortuna liga je asociovaným členom Európskych líg, preto portál fortunaliga.sk priniesol niekoľko dôležitých faktov, na ktorých sa zhodlo 55 členských krajín na krízovom rokovaní prostredníctvom videokonferencie v Nyone.

  • Euro 2020 sa odkladá o rok. Nový termín je 11.6. – 11.7.2021.
  • Termíny baráží o Euro sa presúvajú na jún 2020, resp. podľa možností jednotlivých asociácií.
  • Skončenie všetkých európskych súťaží, vrátane našej Fortuna ligy je naplánované najneskôr do 30.6.2020.
  • Všetky strany sa zhodli na tom, že európske aj národné súťaže sa majú dohrať, ak to bude možné.
  • Všetci členovia sa zhodli na spoločnom, koordinovanom postupe. Spoločným cieľom je dohrať ligové sezóny pred fanúšikmi.
  • Jednotlivý postup je koordinovaný medicínskymi odborníkmi a spoločným cieľom je zdravie na prvom mieste.

Ako ďalej na Slovensku?

Vedenie riadiacej organizácie Fortuna ligy (Únia ligových klubov) aktuálne pracuje s aktualizovaným kalendárom zo strany UEFA. ÚLK oceňuje prijaté opatrenia, ktoré sú logickým vyústením mimoriadnej situácie, ktorej celá Európa čelí. Ďalší postup bude koordinovaný s európskymi partnermi, aj vzhľadom k členstvu v EL. 

Jednoznačný cieľ je dohrať Fortuna ligu v stanovenom termíne. Po internej diskusii v rámci Únie ligových klubov a koordinácii s pracovnou skupinou na európskej úrovni bude ÚLK verejnosť informovať o nasledujúcich krokoch. Futbal opäť ukázal svoju jedinečnosť, keď sa dokázali spojiť všetky záujmové skupiny s jednoznačným cieľom dohrať zápasy európskych i národných súťaží pred fanúšikmi. 

Je to výzva aj pre nás všetkých, správajme sa zodpovedne a pevne veríme, že už čoskoro sa vidíme na futbalových štadiónoch.

Facebook