U19 štartuje jar: ”Byť nepríjemným súperom pre každého,” hovorí tréner Norbert Guľa
Žilinská devätnástka je prvým tímom v rámci Akadémie MŠK, ktorý v tomto kalendárnom roku nastúpi do ostrého zápasu. V tomto smere predbehne aj "B"-tím, ktorý začína o týždeň neskôr, t. j. 8. marca. Zverenci trénera Norberta Guľu ako jesenní majstri budú čeliť tlaku ostatných tímov. Na náročnú jar sa U19 pripravovala v domácich podmienkach, ako aj na sústredení vo Vysokých Tatrách.

Žilinský tím do 19 rokov si v príprave zmeral sily najskôr s rovesníkmi zo Slovácka (2:3). Následne na tatranskom sústredení, v spojení v "B"-tímom, zdolal Spišskú Novú Ves 3:0. V ďalšej konfrontácii s českým tímom (tentokrát Brnom) naša "devätnástka" prehrala 3:4, aby v generálke na jarnú časť pokorila Trenčín 4:1.


tlačiť hráčov do náročnosti

Čas na ladenie formy bol oproti minulej zime kratší, čo potvrdzujú slová trénera Norberta Guľu.

"Príprava bola kratšia, keďže sa jarná časť začína už takto vo februári. Máme za sebou štyri prípravné zápasy a sústredenie v Tatrách," vymenoval priebeh prípravy tréner U19, ktorý nemal káder stále pohromade. "Viacerí chalani si počas prípravy museli plniť aj reprezentačné povinnosti, tým pádom sme ich nemali približne 14 dní v tréningovom procese." Tieto dočasné výpadky v tíme sa prejavili aj v prípravných dueloch. "Každý zo zápasov sme odohrali prakticky v inej zostave. Zranenia sa vyskytli, hoci nie v takom merítku, že by ohrozovali prípravu. Výsledky nehodnotím, skôr ma zaujalo to, že sa hráči viditeľne posunuli v niektorých štatistických ukazovateľoch či v silových parametroch dopredu," pochvaľoval si lodivod "devätnástky".

Reprezentačné akcie či potreby seniorských tímov nabúrajú počas jari stavbu mužstva. "Zloženie tímu sa bude meniť z týždňa na týždeň podľa toho, ako zareagujú tréneri v "áčku" a ako sa vyskladá "B"-tím. Potrebujeme každého jedného chalana, a preto celý tím nabádame k tomu, aby bol pripravený bez ohľadu na to, či ten-ktorý hráč bude hrať alebo sedieť na lavičke." Môže sa naskytnúť šanca aj pre mladších hráčov a ich prípadný prienik do U19? "Našu "sedemnástku" sledujeme, ale zatiaľ sme sa nerozhodli vytiahnuť nejakého hráča. Samozrejme, keď to bude potrebné, siahneme po hráčoch v priebehu sezóny."

Za spomínanými absenciami vidno aj pozitívnu stránku, veď hneď niekoľko hráčov oblieka už dres béčka, či dokonca áčka. "Ohodnotenie práce chalanov vidno napríklad v dvojici Kaprálik - Iľko, ktorá sa posunula k prvému tímu, viacero hráčov bude na jar určite hrať aj za "B"-tím, pričom ďalší sa k nim ešte môžu pridať. Z hľadiska našej filozofie si myslím, že mladí chalani zaradení do vyšších kategórií sú takým klubovým úspechom, sú zaujímaví pre klub. Teší nás, že sa takýmto spôsobom napĺňa filozofia výchovy hráčov."

Po jeseni je žilinská "devätnástka" na líderskej pozícii s dvojbodovým náskokom pred Dunajskou Stredou. Čo je teda ambíciou starších dorastencov MŠK v jarnej časti? "Ani na jeseň sme nehovorili, že musíme byť prví. Vždy tlačíme hráčov do náročnosti po hernej, fyzickej, kondičnej či mentálnej stránke. Snažíme sa hrať ofenzívne, hru nechceme prispôsobovať súperovi. Chceme diktovať tempo zápasu, aj keď nie vždy sa to môže podariť. Stanovili sme si nosné piliere, ktoré chceme, aby sa v našej hre objavovali a uvidíme, ako sa s tým vysporiadame. Chceme byť nepríjemným súperom pre každý tím," zakončil debatu tréner Norbert Guľa, ktorý povedie "devätnástku" do prvého jarného zápasu proti Banskej Bystrici už v nedeľu.

Facebook