U19 | Na uvoľnené miesto trénera staršieho dorastu zasadol Daniel Valach
Po presune doterajšieho kormidelníka U19 Ivana Beláka k "A"- mužstvu MŠK obsadil stoličku staršieho dorastu od 1. decembra nový tréner Akadémie MŠK Žilina Daniel Valach.

Štyridsaťtriročný rodák zo Zvolena naposledy viedol výber Dunajskej Stredy do 17 rokov, odkiaľ zamieril ku Šošonom. Počas jeho dlhoročného pôsobenia pri mládeži trénoval aj v rodnom Zvolen, Podbrezovej a najdlhšie v Banskej Bystrici.


veľká výzva, zodpovednosť i záväzok

Celkom nová tvár v žltozelených farbách prichádza ku Šošonom po krátkom pôsobení v inej kvalitnej slovenskej akadémii v Dunajskej Strede. Daniel Valach ale nad ponukou z MŠK neváhal ani sekundu.

"V prvom rade musím povedať, že to bolo pre mňa veľké prekvapenie, keď ma s touto ponukou oslovil riaditeľ mládeže Jaro Bačík. Samozrejme, poňal som to ako veľkú športovú výzvu, pretože trénovať kategóriu do 19 rokov v klube s jednou z najlepších akadémií je neodolateľná ponuka. Je vidieť, že je tu výborne nastavená koncepčná práca s mladými hráčmi, čo bolo pre mňa ďalším lákadlom. Veľmi sa na prácu v MŠK teším. Som si zároveňvedomý, že je to zároveň veľká zodpovednosť i záväzok voči klubu."

Bývalý brankár a dlhoročný tréner si vyskúšal pôsobenie vo všetkých kategóriách mládeže od prípraviek cez žiakov až po dorast. "Práci s mládežou sa venujem už zhruba 20 rokov. Pochádzam zo Zvolena, kde som aj začínal. Postupne som trénoval mládež v Dukle Banská Bystrica, Podbrezovej a naposledy aj polroka v Dunajskej Strede, odkiaľ som prišiel sem," opísal svoje skúsenosti. 

Po rozviazaní kontraktu na Žitnom ostrove sa už tréner naplno vrhol do práce pod Dubňom. "Mám už za sebou zopár tréningov s mužstvom, i keď zatiaľ skôr spoznávam nové prostredie a pozorne sledujem tréningy Projektu "B+19". Toto obdobie chcem využiť na to, aby som čo najlepšie spoznal celé mužstvo, jednotlivcov i trénerských kolegov." Nejaké pocity však už za tých pár dní stihol nadobudnúť. "Prvé dojmy sú výborné. Informácie, ktoré som o kvalite Žiliny vnímal zvonku, sa mi potvrdzujú aj v realite. Už na prvých tréningov bolo vidno obrovskú kvalitu hráčov, samotného tréningového procesu či zabezpečenia klubu." 

A čo ciele našej novej trénerskej akvizície? "Ciele v Žiline musia byť len tie najvyššie. Chcem nadviazať na dobré veci a pokúsiť sa priniesť niečo nové. Určite chceme minimálne pokračovať v nastavenom trende výkonov a výsledkov - ostať na prvom mieste domácej súťaže a naďalej podávať výborné výkony aj v mládežníckej Lige majstrov," prezradil nový hlavný lodivod staršieho dorastu do 19 rokov Daniel Valach.


dlhoročné skúsenosti a odbornosť

Viac o procese a dôvodoch angažovania Daniela Valacha ako nového trénera už prezrádza šéf Akadémie MŠK Jaroslav Bačík.

"Po presunutí Ivana Beláka k "A"- tímu sme si z viacerých mien vybrali trénera Valacha aj vďaka jeho dlhoročným trénerským skúsenostiam v mládežníckom futbale. V jeho prospech zavážila odbornosť, angažovanosť, akceptácia našej práce s mládežou, ale aj ľudské vlastnosti."

Čerstvo vymenovaný kouč povedie 19-tku v tejto sezóne zatiaľ iba v ligovej súťaži. "Tím U19 v mládežníckej Lige majstrov povedie hlavný tréner "B"- tímu a šéftréner projektu Vladimír Veselý, nakoľko nechceme meniť trénera tímu už po tretíkrát," poukazuje na hlavný dôvod tohto rozhodnutia.

S cieľmi do zvyšnej časti ročníka to šéf mládeže vidí podobne ako tréner Valach. "Ciele máme nastavené dlhodobo. Chceme sa prezentovať atraktívnym útočným futbalom a rozvíjať mladých hráčov tak, aby boli následne v mužskej kategórii rozdieloví. Samozrejme, naďalej chceme bojovať o popredné ligové priečky, ako tomu bolo aj doteraz." 

V priebežnom ligovom poradí patrí Šošonom vo vekovej kategórii do 19 rokov po jeseni prvá priečka s trojbodovým náskokom pred Slovanom Bratislava a zápasom k dobru. V mládežníckej Lige majstrov sme sa cez majstrovskú vetvu prebojovali do hlavného play-off pavúka, kde vo februári budúceho roka narazíme na jedno z druhých mužstiev skupinovej fázy. Súpera sa dozvieme v žrebe, ktorý sa uskutoční 14. decembra.


Facebook