Tréner MŠK Pavol Staňo: ”Navzájom si s hráčmi pomáhame.”
Futbalisti MŠK Žilina aktuálne neplánovane oddychujú, a tak sme si počas víkendu namiesto zápasového hodnotenia hlavného trénera šošonov Pavla Staňa prichystali so šéfom žltozelených súhrnný rozhovor.

Čo hovorí na systém nadstavbovej časti, ktorý pozná už z Poľska? Ako sa mu javí defenzíva či spolupráca útočných dvojíc?

V rozhovore aj o vzájomnej dôvere medzi trénermi a hráčmi.


nadstavba aj o prístupe fanúšikov

Tréner Pavol Staňo, ktorý bol dlhé roky rekordérom v Poľsku ako legionár s najvyšším počtov štartov, pozná systém nadstavbovej časti dôverne. Práve u našich severných susedov sa rozdeľovala súťaž na dve polovice už skôr.

„Vždy sú dva názory na tento systém - pokiaľ sa dostaneš na vrchné priečky, tak je to zaujímavé, v prvej šestke sa bojuje o európske miestenky. Na druhej strane, tie mužstvá, ktoré majú reálnu šancu vypadnúť, hrajú pochopiteľne inak ako tie tímy, ktoré plávajú v pokojných vodách. Má to svoje plusy a mínusy."

Nás čakajú súboje s tými najlepšími, čo je správne vyvrcholenie ročníka. „Je to atraktívne pre diváka, ale zase možno nie pre tie kluby, ktoré hrajú v dolnej šestke. Môže sa preto stať, že o niektoré zápasy nebude divácky záujem. Je to však aj o prístupe fanúšikov, pretože ak majú radi svoje mužstvo, je jedno, s kým a kde mužstvo hrá."

Prvá šestka sa naozaj vykryštalizovala v posledných minútach záverečného kola. „Všetci sme čakali, ako to nakoniec bude. Ešte po zápase sme si neboli istí, s kým budeme hrať prvé nadstavbové kolo. Niektorí sú šťastní, iní sú zas smutní, ale taký je šport a sú tam tímy, ktoré si to zaslúžili."

viaceré alternatívy vpredu

Poďme k poslednému zápasu. Sereď sme pustili do príležitostí iba v úvode, prvý gól to preklopil na našu stranu. „Z tých šancí, čo mali, sme pri prvej mali dobré postavenie, pri druhej sme spravili chybu v defenzíve a tretia bola možno dielom náhody," hovorí lodivod MŠK, ktorého jarná bilancia je aktuálne tri výhry a jedna remíza. Práve pri remíze s Dunajskou Stredou mala naša obrana paradoxne menej práce než naposledy v Nitre proti ŠKF. „Asi to tak je, ale proti Dunajskej sme spravili dve chyby, ktoré nás stáli lepší výsledok. Na druhej strane sa Sereď bez nejakého extra veľkého tlaku dostala do šancí. Po prvom góle sme ovládli hru a v druhom polčase sme chceli hrať futbal, a hoci sa to v držaní lopty trochu vyrovnalo, stále sme boli nepríjemní a pripravení na protiútok. Zaslúžene sme vyhrali a naladili sme sa na nadstavbu tromi bodmi. Zároveň sme dali šancu aj chlapcom, ktorí si ju za svoje nasadenie v tréningovom procese zaslúžili. Aj z tohto sa tešíme."

V prvých jarných dueloch nastúpili spolu vpredu dvojice Jánošík - Balaj, resp. Balaj - Kurminowski. Naposledy v Nitre to bolo premiérovo o útočnej dvojici Jánošík – Kurminowski. „Ich spoluprácu sme videli pri druhom góle, kedy Lukáš výborne prihrával Dawidovi. Všetky útočné dvojice, ktoré doteraz nastúpili, ukázali svoju kvalitu a aj to, že dokážu spolupracovať. Môžeme použiť hráčov, ktorí sú typologicky vhodní proti danému súperovi, čo je dobré."

Okrem vyššie spomenutých hráčov sa konečne presadili iný - Dávid Ďuriš strelil víťazný gól a obranca Kristián Vallo zas prekvapil nevídaným sólom. „Neviem, či prekvapil aj nás, lebo v tréningu sa o takéto veci pokúša. Presne takto ho poznáme z tréningového procesu, takže to, že to zobral na seba, svedčí o tom, že má sebavedomie. Neurobil to šablónovo, vzal to na seba a aj keď sme mali vzadu o hráča menej, podarilo sa to dokonale. Držím mu palce, nech sa mu takých gólov podarí streliť čo najviac."

detailmi zmeniť celkový obraz

Aj z týchto vecí plynie, že kabína dôveruje trénerom a tréneri sa zas môžu spoľahnúť na svojich hráčov. Dôkazom bola aj viera v otočenie výsledku cez polčas proti DAC-u, kedy sme úplne zmenili štýl i prístup. Pritom išlo o detaily. „Pomáhame si navzájom, lebo nielen ja, ale aj celý trénerský štáb a hráči pristupujú k svojej práci výborne. Prístup je správny aj na každom tréningu. To, čo sme zmenili do druhého polčasu proti Dunajskej, nebolo prevratné, len sme si pripomenuli, čo treba zlepšiť, aby sme veci robili tak ako v tréningovom procese. Všetko bolo na chalanoch, svojím prístupom to zmenili."

nehráme, ale ani neoddychujeme

Aktuálne nútené voľno je pre všetkých nevídaným, novým stavom v hráčskej i trénerskej kariére. "Pre nás všetkých je to nová situácia, s ničím podobným sme sa ešte nestretli. Všetko, čo aktuálne robíme, robíme po vnútornej analýze. Nevieme, či to dopadne na úrodnú pôdu. Teraz je prvoradé zdravie nás všetkých a musíme sa prispôsobiť danému stavu a rešpektovať nariadenia príslušných orgánov," hovorí rodák z Čierneho, ktorý dal hráčom individuálne plány, ktoré ich majú držať vo fyzickej kondícii.

Vo štvrtok zverejnila ÚLK nový rozpis nadstavby, pričom sa ponechá pôvodné poradie nadstavby, ale začne sa až 4. apríla plánovaným prvým kolom proti Trnave. "Síce nehráme zápasy, ale určite neoddychujeme. Sami premýšľame, ako to spraviť, aby sme boli čo najlepšie pripravení na zápasy v apríli. Máme aktuálne čas na to, aby sme zanalyzovali všetky možnosti a hráčov prichystali na vrchol ročníka," dodáva tréner žltozelených, ktorý by sa mal predbežne zísť s hráčmi v pondelok. 

Facebook