”Tlak v zápasoch bude vytvorený žilinským prostredím,” myslí si tréner Pavol Staňo
Odsúhlasenie pokračovania tohtoročnej Fortuna ligy zanechalo v tábore žltozelených horkosladkú príchuť. Jej skrátenú verziu, ktorú ešte musí odobriť Úrad verejného zdravotníctva, berie tréner MŠK Žilina Pavol Staňo s plnou vážnosťou.

Po piatich kolách skupiny o titul totiž môžu takmer bez prestávky nasledovať európske predkolá. Všetci veríme, že aj s účasťou šošonov.


radosť pozerať na chlapcov

Piatkové rozhodnutie Prezídia ÚLK vzbudilo vo verejných futbalových kruhoch polemiku. Trénerovi Pavlovi Staňovi sa síce nesplnilo želanie, ale teraz už sa pozerá dopredu.

"Treba to brať ako fakt. Ja osobne by som zvolil alternatívu s plným, kompletným dohratím súťažného ročníka. Nedokážem to však zmeniť, berieme to ako realitu a chceme z toho vyťažiť maximum."

Ako to ovplyvní tréningový proces? "Nijak vážnejšie. Pripravujeme sa na majstrovské zápasy rovnako, ako keby to bolo desať kôl. Konečne máme aspoň dátum, kedy by to teda malo vypuknúť, takže ladíme formu na 13. júna. Každý jeden zápas bude pre nás ako za odmenu, každý si budeme vážiť. Škoda, že ich nie je desať. Chalani sa tešia, pracujú tak, aby boli dôsledne pripravení. Urobíme všetko, aby sme to zvládli úspešne."

Samotný tréningový proces sa už aj začína podobať tomu spred "koronakrízy". "Od konca minulého týždňa trénujeme už všetci pokope, rozdelenie na skupiny už nebolo vďaka uvoľneniam potrebné. Aj pre nás trénerov je to oveľa jednoduchšie - mať všetkých chalanov pohromade. Pomaly sa to vracia do starých koľají. Na chlapcov je radosť pozerať, po prestávke majú chuť. Po fyzickej stránke to nie je zlé, do ligy budeme po kondičnej stránke slušne pripravení."


nik nezaostáva

Šošoni chcú takmer tri týždne do prvého ostrého ligového duelu využiť aj prípravnými zápasmi. "Chceli sme ich odohrať do 13. júna čo najviac, ale situácia na Slovensku je komplikovaná aj z pohľadu možných sparingpartnerov. Prvý prípravný duel sa rysuje už teraz počas víkendu," prezrádza hlavný kormidelník, ktorý má v tréningovom procese stále takmer tridsiatku futbalistov.

"Chceme zaťažiť v tréningovom procese všetkých futbalistov tak, aby boli pripravení a mali tie tréningy plnohodnotné. Čakáme na spustenie kompletného tréningového procesu aj v Akadémii MŠK. Podľa toho prispôsobíme aj náš káder. Ten by mal mať vo finálnej fáze okolo 21-22 hráčov," prezrádza šéf lavičky, ktorému stále chýbajú v Žiline legionári ako Enis Fazlagić, Vahan Bichakhchyan a Benson Anang.

Ako sa zhostili príležitosti mladí hráči? "Ani jeden hráč nebol taký, ktorý by zaostával a nemohol by tu ostať. Samozrejme, máme svoje limity, čo sa týka počtu. Ale čo sa týka samotnej kvality, nasadenia a prístupu žiadny z nich nezaostával. Hocikedy sa sem môžu vrátiť aj počas prebiehajúceho ročníka."


tlak vytvorený klímou žilinského prostredia

Pri pohľade na tabuľku a náš bodový náskok si viacerí myslia, že pätica zápasov bude len z kategórie prípravných. Opak je však pravdou. "Máme obrovskú šancu zahrať dobré zápasy, predviesť sa. Tlak určite bude vytvorený klímou žilinského prostredia, sú tu vždy vysoké nároky na hráčov. Od chalanov sa vyžaduje maximum na každom tréningu, majstrovské zápasy tomu pridajú punc. Chceme sa prebojovať do európskych predkôl, tam potrebujeme byť stopercentne pripravení. Práve pätica duelov s najlepšími v lige je tá najlepšia previerka."

Korením futbalu sú diváci. Tí si zatiaľ nebudú môcť vychutnať výkony mladých futbalistov na vlastné oči. "Určite budú chýbať, fanúšikovia sú gro celého futbalu. Musíme sa len modliť, aby sa to čím skôr vrátilo do normálu. Fanúšikovia budú musieť hľadať alternatívy, ako nás sledovať. Určite budú podporovať aspoň cez televíziu. Akonáhle sa opatrenia uvoľnia, veľmi radi ich svojou hrou opäť prilákame na štadión. Všetci vieme, že hráme pre divákov, a preto verím, že tu budú s nami čím skôr."

Facebook