Šošoni v repre: Kapo hviezdil v dueli s Fínskom, Vahan s gólom proti Švédsku
Hoci sa už klubová sezóna skončila, povinnosti pre Šošonov pokračujú aj v národných farbách v rámci júnového asociačného termínu. Na zrazoch je trénerom národných výberov k dispozícii tentokrát až 15 hráčov a 2 hráčky MŠK v rôznych vekových kategóriách.

Prinášame vám súhrnné informácie o všetkých kvalifikačných a prípravných zápasoch, ktoré čakajú reprezentantov spod Dubňa v najbližších dňoch.


Základ sokolíkov opäť žltozelený

Na júnový prípravný kemp slovenskej 21-tky v Nitre vyšle MŠK Žilina rekordných desať hráčov, ktorí tak tvoria takmer polovicu 23-člennej nominácie trénera Jaroslava Kentoša. Súčasťou zrazu budú brankár Ľubomír Belko, obrancovia Samuel Suľa, Tomáš Nemčík, Dominik Javorček, štvorica stredopoliarov Ján Bernát, Miroslav Gono, Patrik Myslovič, Tibor Slebodník, ktorých doplní ofenzívne duo v zložení Adrián Kaprálik a Adam Goljan. Medzi náhradníkmi navyše figuruje aj obranca Patrik Leitner.

Sokolíkov čaká okrem tréningového kempu aj dvojica prípravných zápasov proti kvalitným európskym súperom. Najprv sokolíci pocestujú do Rakúska na duel proti tamojšiemu výberu do 21 rokov a zraz ukončia domácim súbojom proti rovesníkom z Fínska. 

Program SR "21"

04.06. (19:10 SEČ) Rakúsko "21" - Slovensko "21" 2:1 (1:0) Gól SVK: 90.+ Nebyla

Šošoni v akcii: Dominik Javorček, Patrik Myslovič, Miroslav Gono s kapitánskou páskou, Adam GoljanTibor Slebodník a Tomáš Nemčík nastúpili v základnej zostave a prví štyria odohrali prvý polčas zápasu. Nemčík na stopérskom poste hral 70 minút a Slebodník pobudol na ihrisku 60 minút. Následne ho striedal Adrián Kaprálik, ktorý si tak zapísal tretinu minút. Rovnakú zápasovú porciu si pripísala aj zvyšná dvojica Šošonov do poľa Ján Bernát a Samuel Suľa. Ľubomír Belko sa tentokrát prizeral na súboj iba z lavičky náhradníkov.

08.06. (14:00 SEČ) Slovensko "21" - Fínsko "21" 4:0 (4:0) Góly SVK: 10. Galčík, 23. a 38. Kaprálik, 34. Trusa

Šošoni v akcii: Adrián Kaprálik režíroval víťazstvo Slovákov a podieľal sa na všetkých štyroch góloch, keď zaznamenal dva presné zásahy a dve asistencie. V základnej zostave nastúpili rovnako aj Ján Bernát a Samuel Suľa, ktorí na ihrisku strávili zhodne ako Kaprálik 57 minút. Od začiatku druhého polčasu naskočila ďalšia pätica Šošonov - Dominik Javorček, Patrik Myslovič, Miroslav Gono, Adam Goljan a Ľubomír Belko. Kompletné žilinské desatoro hráčov doplnili v 57. minúte Tibor Slebodník a v 73. minúte Tomáš Nemčík.


Devätnástka v dvojzápase s Čechmi

Slovenský reprezentačný výber do 19 rokov čaká rovnako ako svojich starších kolegov tréningový kemp ukončený dvojicou zápasov. Do Národného tréningového centra v Senci a následne aj do Dunajskej Stredy dostali pozvánku traja hráči MŠK Žilina. Konkrétne ide o obrancu Samuela Kopáska, záložníka Martina Oravca a útočníka Timoteja Jambora. Medzi náhradníkmi bude pripravená trojica Samuel Belaník, Alan Kukuč a Vladimír Kaňuch.

Dvadsaťčlennú nomináciu trénera Alberta Rusnáka počas kempu preveria v dvojzápase naši bratia z Česka. Obidve stretnutia sa uskutočnia na našej pôde, konkrétne v NTC Senec a v MOL Academy v Dunajskej Strede.

Program SR"19"

03.06. (17:00 SEČ) Slovensko "19" - Česko "19" 0:4 (0:1)

Šošoni v akcii: Timotej Jambor na rukáve s kapitánskou páskou a Samuel Kopásek odohrali celé stretnutie. V základnej zostave nastúpil aj Martin Oravec, ktorý zasiahol do prvého polčasu. 

06.06. (11:00 SEČ) Slovensko "19" - Česko "19" 1:3 (1:1) Gól SVK: 34. Jambor

Šošoni v akcii: Timotej Jambor nastúpil opäť v základnej zostave s kapitánskou páskou a v 34. minúte strelil aj jediný gól Slovákov. Samuel Kopásek odohral 65 minút, zatiaľ čo Martin Oravec pobudol na ihrisku 55 minút.


Vahan s premiérovým gólom

Dve kvalitné medzinárodné konfrontácie čakajú začiatkom mesiaca aj arménsky národný tím. Vahan Bichakhchyan a jeho spoluhráči z rodnej krajiny krajiny narazia na dvoch účastníkov blížiaceho sa Európskeho šampionátu, pre ktorých to budú generálky pred odloženým EURO-m. Arméncom skrížia cestu vicemajstri sveta z roku 2018 z Chorvátska a sily si zmerajú aj so súperom Slovákov v skupine E na spomínaných ME - Švédskom. 

Program Arménska

01.06. (18:00 SEČ) Chorvátsko - Arménsko 1:1 (1:0)

Šošon v akcii: Vahan Bichakhchyan nastúpil na druhý polčas zápasu a dopomohol k vyrovnaniu na 1:1. 

05.06. (20:45 SEČ) Švédsko - Arménsko 3:1 (2:0)

Šošon v akcii: Vahan Bichakhchyan odohral celý zápas a v 64. minúte strelil svoj premiérový reprezentačný gól za "A"-tím Arménska.


Opora Fazla nechýba vo výbere svojej krajiny

Tréningového kempu sa zúčastní aj jeden z najvyťaženejších Šošonov v tejto sezóne Enis Fazlagić. S 21-tkou Severného Macedónska pocestuje aj do Slovinska, kde sa stretne v priateľskom stretnutí a tamojšou reprezentáciou do 21 rokov.

03.06. (15:00 SEČ) Slovinsko "21" - Severné Macedónsko "21" 3:0 (3:0)

Šošon v akcii: Enis Fazlagić odohral prvý polčas zápasu. 


Mladé Šošonky čaká kontrolný zraz

Do Popradu cestuje v rámci 22-člennej nominácie výberu "WU19" pod vedením trénera Jozefa Jelšica dvojica hráčok MŠK Žilina. Pozvánku do slovenskej reprezentácie dostali brankárka Nikola Maťková a obrankyňa Patrícia Mudráková. Okrem nich bude na svoju šancu čakať aj náhradníčka Zora Obertová. Počas týždňového zrazu narazia mladé reprezentantky na rovesníčky z Poľska, ktoré ich v prípravnom zápase preveria na konci kempu. 

Program SR "WU19"

11.06. (13:00 SEČ) Slovensko "WU19" - Poľsko "WU19" 0:2 (0:0)

Šošonky v akcii: Patrícia Mudráková nastúpila v základnej zostave a pripísala si 62 minút. Nikola Maťková sa na ihrisko dostala v 80. minúte zápasu.


Zdroj fotografie: Slovenský futbalový zväz

Facebook