Riaditeľ Akadémie MŠK Jaroslav Bačík: ”Pri skupinových tréningoch prvoradá individualita hráča.”
Situácia z jari sa zopakovala. Našťastie nie tak drasticky a družstvá Akadémie MŠK ostali úplne bez futbalu i tréningu iba týždeň. Hoci seniorský futbal pokračuje, ten mládežnícky sa reštartu v tomto kalendárnom roku s veľkou pravdepodobnosťou nedočká.

Opäť sme sa o netradičnej situácii, progrese hráčov či mládežníckej Lige majstrov porozprávali s riaditeľom Akadémie MŠK Žilina Jaroslavom Bačíkom.


vážime si každý tréning

Pri rozhovore z apríla ste spomínali, že obdobie bez futbalu nás síce pribrzdí, ale rozbehneme sa ešte výraznejšie. Čo teda spôsobila prvá vlna pandémie v našej mládeži?

"Prejavilo sa to v súťažných zápasoch našich dorasteneckých kategóriách. Už známymi rozhodnutiami nastal posun mladých hráčov do kádra "A"-tímu, na čo trochu trpela kabína projektu. Bolo to vidieť na hernom prejave i výsledkoch v druhej lige a v I. lige staršieho dorastu. Kvalita hráčov sa presunula vyššie. V nižších kategóriách nás to ale vôbec nepostihlo. Sme konkurencieschopní aj v medzinárodnom meradle. Určite sme teraz pripravenejší na tréningový proces, vieme, čo očakávať. Hlavne neberieme tréning ako samozrejmosť. Vieme rovnako aj to, že individuálne plány mali efekt, ale sú veľmi ťažko udržateľné, pretože motivácia hráča postupne klesá. Hráči sa chcú socializovať, a teda tešia sa na každý tréning, aj keď je to na úkor ich komfortu. Musia napríklad prísť už oblečení a nesmú sa sprchovať, ale aj tak si ten tréning oveľa viac vážia. V tomto nám prvá vlna pomohla uvedomiť si, že môžeme byť vďační za každú tréningovú jednotku, ako hráči tak aj tréneri."

Tentoraz je ale situácia priaznivejšia a hráči môžu trénovať aspoň v spomenutých malých skupinách. Čo to v praxi znamená pre rozvoj hráča?

"Aktuálnu situáciu vnímame reálne a možnosti, ktoré nám pandemické opatrenia dovoľujú, chceme využiť na maximum. Skupinové tréningy - päť hráčov a jeden tréner - sú dobré na individuálny prístup, na ktorý dbáme pri rozvoji hráča. Teraz sa to dá pri menších skupinách aplikovať v každom jednom tréningu, keďže máme kvalitných trénerov. Dokážeme určite lepšie rozvíjať individualitu hráča. Keď je nám aspoň takto umožnené trénovať, nie je to najhoršie, pretože hráči sú v kontakte s loptou a môžu dosiahnuť progres aj tým, že tréner je s nimi v osobnejšom, individuálnejšom kontakte. 

Ako to prebieha na samotných tréningoch?

"Skupiny hráčov prichádzajú na tréning postupne, tréneri čakajú na ploche a namiesto hodinového tréningu trvá tréningová jednotka takto aj tri hodiny. Chalani sa vystriedajú na jednotlivých stanovištiach, ktoré pre nich vytvorili tréneri. Sústredíme sa teda na rozvoj individuálneho herného výkonu hráča z pohľadu kondičnej stránky, rovnako na rozvoj vytrvalostnej či silovej stránky. Takisto sa dá cibriť technika hráča či výber riešenia v jednotlivých herných situáciách. Samozrejme, pri nízkom počte nejdeme do súčinnosti formácií, zameriavame sa teda na individuálny herný výkon jednotlivca."

Menším šošonom v školách absentuje napríklad aj telesná výchova. Neodvykajú si od pohybu? 

"Deti sa, našťastie, chcú veľmi stretnúť a zabaviť sa futbalom. Táto doba je celospoločensky depresívna a vždy je to o hraní - ako v starovekom Ríme platilo heslo "chlieb a hry". Ľudia sa chcú zabávať a deti špeciálne. Pri všetkých obmedzeniach sa veľmi tešia na tréning, hoci sú iba piati s trénerom. Na tých tréningoch je to vidieť. Chlapci prídu správne nastavení a určite teraz netreba riešiť prístup, pretože tam je hráč kvôli tomu, že chce a robí na sebe."


druhá liga a liga majstrov

Dobrou správou pre dorastencov je reštart II. ligy. Ako to vnímate?

"Určite sa tešíme, pretože mladí hráči v projekte a rovnako hráči z "A"-tímu, ktorí nedostávajú toľko priestoru, budú môcť hrávať zápasy v náročnej druhej lige. Vyzerá to zatiaľ na štyri majstrovské zápasy - dve kolá z normálnej termínovej listiny a k tomu máme na jeseň ešte dve dohrávky."

Ďalšou súťažou, ktorá sa popri domácich mládežníckych súťažiach odložila, je aj UEFA Youth League, ktorej súčasťou sú po ročnej pauze znova aj šošoni.

"Keďže pri jarnom prerušení súťaže sme boli v I. lige staršieho dorastu U19 na prvom mieste, Slovenský futbalový zväz nás nominoval do tejto súťaže ako zástupcu za Slovensko. Mládežnícka Liga majstrov sa mala hrať práve v týchto mesiacoch. Tak ako UEFA odložila všetky kvalifikačné zápasy mládežníckych reprezentácií, tak sa odložila aj Youth League. Presunula sa teda na marec 2021. S tým bude zmenený aj zaužívaný formát. Nebudú dve vetvy - majstrovská a ani vetva, ktorá kopírovala seniorskú Ligu majstrov, ale bude sa hrať rovno play-off vyraďovacím spôsobom, v ktorom proti sebe nastúpi 64 tímov."


medzinárodná optika

Kam sa uberá mládežnícky futbal? Nielen v našej lige, ale aj za hranicami dostávajú šancu čoraz mladší "tínedžeri." Voľno si tak napriek štartu mládežníckych súťaží až na jar pravdepodobne nedávate.

"Pracujeme stále, je to celé o rozvoji hráčov v každodennom tréningovom procese. Budeme robiť čo najdlhšie, ako sa bude dať. Plánujeme byť v tréningovom procese až do 18. decembra. Pochopiteľne, chýba nám kontrolný mechanizmus - zápas, ktorý je pre hráčov dôležitý. Nefunguje nám kvôli opatreniam, ale nemáme prečo prestať pracovať. Stále makáme, aby sme dokázali zlepšiť hráčov aj v tréningoch a posunúť ich vyššie. Konkurencia je enormná a vidieť to už u mladíkov. Musíme sa na nich pozerať už s optikou medzinárodného futbalu. Je to celosvetový jav. Nielen žilinský káder "A"-tímu je omladený, ale mužstvá všade po svete majú ekonomické limity a pozerajú tak do svojich radov, do svojich akadémií. Vyťahujú hráčov s ročníkom narodenia 2002, 2003 či 2004, ktorí už hrajú mužský futbal. Nie je to teda iba v MŠK Žilina, je to celosvetový trend. Finančný trh sa pozastavuje a každý sa pozerá na svojich odchovancov. V tomto máme výhodu, že naša filozofia má dlhoročné základy. Práve preto musia byť naši chalani ešte lepšie pripravení, aby sa dokázali presadiť nielen v našej lige, ale aj na medzinárodnom fóre."

Našu mladosť dokumentuje aj jav, že šošoni sú aktuálne druhým najmladším tímom v Európe a pritom dokážu konkurovať najlepším v lige. A to je predovšetkým zásluha mládežníckych trénerov.

"Je to jav, ktorý je vyvrcholením dlhodobej systematickej práce v Akadémii MŠK Žilina a celého trénerského tímu. Je to samozrejme dobrý pocit, keď sa stretávate ešte s mladými chalanmi, ktorí sú neskôr v kádri "A"-tímu a svojou kvalitou sa dokážu presadiť v športovom boji na úrovni Fortuna ligy, ale aj na reprezentačnom leveli. Je to výborná vizitka Akadémie MŠK Žilina. Verím, že aj napriek náročnejšiemu obdobiu na to nadviažeme a budeme v tom pokračovať."

Facebook