”Registrujeme záujem o našich chalanov, momentálne sú ale všetci hráčmi MŠK,” priznáva Karol Belaník
Už každoročne sú najhorúcejšou témou v diskusiách fanúšikov príchody a odchody hráčov. Po minulej sezóne by bolo prekvapením, keby sa o viacerých perspektívnych Šošonov či najlepšieho strelca ligy nezaujímali zahraničné kluby.

Aktuálnu situáciu ohľadom kabíny ozrejmil športový manažér Karol Belaník, s ktorým sme prebrali aj našich kmeňových hráčov na sústredení.


prestupy sú počas eura utlmené

Pred začiatkom nového súťažného ročníka pribúda od fanúšikov čoraz viac otázok ohľadne hráčov, prestupov či zloženia samotného kádra na blížiaci sa ročník. Športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník v rozhovore objasnil najaktuálnejšie otázniky a situáciu na prestupovom trhu.

"Počas prebiehajúceho európskeho šampionátu sú prestupy trochu utlmené. Kluby sú zároveň opatrnejšie aj z hľadiska súčasnej pandemickej situácie, viac uvažujú, či a do koho investujú svoje peniaze. Registrovali sme záujem niektorých klubov o našich hráčov ako Dawid Kurminowski, Vahan Bichakhchyan či Enis Fazlagić, no momentálne je situácia taká, že všetci odišli s mužstvom na sústredenie do Kranjskej Gory a pripravujú sa s tímom na novú sezónu. Určite nič nevylučujeme, veci sa môžu zmeniť veľmi rýchlo, ale momentálne všetci ostávajú hráčmi MŠK," povedal k možným odchodom dlhoročný funkcionár klubu.

Od minulého leta je súčasťou klubu aj nigérijský útočník Taofiq Jibril, ktorý bol však doteraz u nás iba na hosťovaní. "Do konca júna máme možnosť uplatniť si opciu na Taofiqa Jibrila, a tak aj urobíme. Taofiq nás počas svojho doterajšieho pôsobenie v klube presvedčil, preto sa stane naším hráčom." Afričan k nám tak prichádza z portugalského klubu Valadares Gaia. 

Viacerí naši kmeňoví hráči strávili uplynulú sezónu na hosťovaniach v iných kluboch. Ako to s nimi vyzerá? "V prípade Kristiána Valla si poľský klub Wisla Plock po polročnom hosťovaní uplatnil opciu a Kiko tak natrvalo odíde zo Žiliny. U Vladimíra Majdana evidujeme záujem klubov z najvyššej súťaže a rovnako je aj v našom záujme, aby pôsobil v prvej lige. V najbližších dňoch by malo dôjsť k dohode s niektorým z klubov. Podobný záujem registrujeme aj u Rolanda Gerebenitsa, kde by sa malo rozhodnúť o hosťovaní v blízkom období. Pre Mateja Moška zas skončilo hosťovanie v Zlatých Moravciach, momentálne je však po operácii kolena, takže budeme čakať, ako sa vyvinie jeho zdravotný stav. Keď bude plnohodnotne pripravený zapojiť sa do prípravy, tak budeme zvažovať ďalšie kroky," zhodnotil situáciu s viacerými známymi menami športový manažér, ktorý má v klube okrem iného na starosti aj prestupy či hosťovania.

Krátko pred koncom uplynulej sezóny prišla nepríjemná správa z reprezentácie do 21 rokov, kde sme na dlhšie obdobie prišli o jedného z našich stabilných obrancov. "Dominik Javorček, bohužiaľ, utrpel rovnako ako Patrik Iľko únavovú zlomeninu. Absolvoval úspešnú operáciu, počas ktorej mu zlomené miesto spevnili titánovou platničkou, pretože hrozilo, že po čase by sa to mohlo obnoviť. S týmito zraneniami máme skúsenosť a určite je lepšie vyriešiť to takto už počas prvej operácie, aby nedošlo k opakovanej zlomenine. Verím, že sa Dominik čo najrýchlejšie uzdraví a niekedy v septembri až októbri sa plnohodnotne zapojí do tréningovej záťaže. Dúfam, že celý proces prebehne bez problémov a komplikácií. Javor v priebehu jarnej časti ukázal kvalitné výkony, potenciál do budúcnosti, neustále napredoval a zlepšoval sa. Ľudia zodpovední za rehabilitáciu určite urobia maximum, aby sa dostal čím skôr späť na trávnik, ale nechceme to, samozrejme, uponáhľať. Je to mladý hráč a radšej necháme na doliečenie týždeň, dva navyše, aby bol stopercentne zdravý."

Posledná otázka smerovala na príchody smerom do tímu, ktorý sa doteraz podarilo udržať pokope. Hľadáme nové posily do kabíny? "Momentálne sa neuvažuje nad príchodom žiadnych hráčov," skonštatoval športový manažér Karol Belaník.


Facebook