Pred zápasom UYL: MŠK Žilina - Montpellier HSC
Úvodný výkop nového ročníka UEFA Youth League a jeho majstrovskej vetvy, ktorá štartuje už svoj 6. ročník, je pred nami. V prvom kole a jeho úvodnom dueli sa predstavia dorastenci MŠK Žilina na domácej pôde proti aktuálnemu majstrovi Francúzska, družstvu Montpellier HSC.

Francúzi, ktorých mládežnícke súťaže dorastencov sú rozdelené územne do štyroch častí, sa stali v minulom ročníku pomerne jednoznačnými majstrami a svoju kvalitu potvrdzujú aj ich mladší kolegovia v aktuálnej sezóne. V doterajších šiestich kolách nespoznali premožiteľa, pričom skóre 19:2 to len podčiarkuje. Dorastenci z Montpellieru tak majú nakročené k majstrovskému hetriku, keď v posledných dvoch rokoch kraľovali lige.

Naši šošoni z U19 nemali najvydarenejší vstup do ligy a sú po ôsmich kolách na 6. mieste tabuľky, no viacerí hráči nastupovali za rezervu v druhe lige, niektorí dorastenci dokonca už okúsili aj Fortuna ligu.

Práve na nich sa budú spoliehať tréneri pri úvodnom zápase 1. kola #uyl, v ktorom bude naša umelá tráva domácim prostredím. Do stretnutia môžu nastúpiť hráči s ročníkom narodenia 2000, navyše traja môžu byť starší, ešte s ročníkom narodenia 1999.

všetci vedia, čo majú hrať

Kompletný káder šošonov pre stredajšie stretnutie sa aj s „posilami" z A-tímu prvýkrát zišiel v pondelok, kedy absolvoval tréningovú jednotku. Tréner Michal Hanek to bral ako pozitívnu vzpruhu.

„Je to práca celého klubu, chceme postaviť tých najlepších. Hráči, a je jedno, či sú za kabíny Jaroslava Kentoša, rezervy alebo dorastu, pracujú v jednotnom systéme. O to je to pre nás trénerov jednoduchšie dať hráčov dokopy, všetci vedia, čo majú hrať. Navzájom sa však hráči poznajú, fungujú spolu dlhšie, výnimkami sú legionári Enis Fazlagić a Benson Anang. Inak si to táto partia v podstate majstrovskou sezónou vybojovala. Pre nás je to teda podpora, vzpruha a všetci sú radi, že nás posilnia hráči z „A"-tímu so skúsenosťami zo seniorského futbalu."

Ako vyzeral prvý tréning? „Oba tímy - U19 aj A-tím, boli v podstate dva dni po zápase, preto sme nechceli hráčov fyzicky zničiť. Skôr sme sa zamerali na taktiku, systémovo sme sa pripravovali na súpera s rôznymi variantami, vyskúšali sme si aj štandardky."

Súper z kategórie najťažších má aktuálne výbornú formu.

„Montpellier je silný tím, čo sme vedeli hneď po žrebe. Povedal by som, že v mládežníckych kategóriách sa na neho aktuálne nechytá ani Paríž, keďže je posledné dve sezóny majstrom Francúzska, navyše v aktuálnej sezóne ešte neprehral. Preto nás čaká kvalitný zápas proti naozaj silnému súperovi."

Najdôležitejší zápas kariéry

Oporou stredovej formácie šošonov je v doraste už niekoľko rokov odchovanec Patrik Myslovič, ktorý v aktuálnej sezóne už pravidelne naskakuje do seniorskej II. ligy. V majstrovskej sezóne patril k jedným z hlavných strojcov úspechu. Ako vníma kabína blížiaci sa stredajší futbalový sviatok?

„Celý tím sa veľmi teší, predsa len je to premiérová účasť Žiliny v mládežníckej Lige majstrov. Chceme sa pobiť o dobrý výsledok," znejú slová ľavonohého futbalistu, pre ktorého to bude premiérový zápas proti francúzskej futbalovej škole. „S Francúzmi som ešte nehral, chcem si to užiť, verím, že dostanem šancu a odohráme dobrý zápas. Ja osobne som si pri žrebe želal práve Francúzov. Montpellier bude náročný súper, zhodnotili sme si s trénermi ich silné i slabé stránky. Hlavne sa však sústredíme na seba. Pre mňa osobne to bude v stredu najdôležitejší zápas kariéry."

Mládežnícky reprezentant mal na sebe už veľakrát dres s dvojkrížom na hrudi, no Liga majstrov je o čosi špeciálnejšia. „Celý minulý rok sme o to bojovali, dennodenne sme s chalanmi dreli na tréningoch a toto je pre nás odmena," hovorí Paťo, ktorý si v stredovej formácii môže zahrať s hráčmi Fortuna ligy. „Veríme, že nám chalani z „Áčka" pomôžu, sme za to radi. Chceme sa o nich oprieť, spoločne môžeme vytvoriť dobrý tím a trúfnuť si na hocikoho."

Začíname na domácom trávniku. „Možno je to menšia nevýhoda, no doma sme silní a môžeme ich zdolať rozdielom, ktorý by nám dával pred odvetou dobré šance na postup. Iný cieľ si Žilina ani nemôže dávať," tvrdí 17-ročný „Myslo", ktorý bude v mládežníckej Lige majstrov nosiť na chrbte dres s číslom 10.

VSTUPENKY

Vstup na prvý zápas úvodného kola UEFA Youth League bude pre držiteľov permanentiek na aktuálnu sezónu zdarma. Držitelia klubovej karty MŠK majú vstupné za 1€, neregistrovaní bez klubovej karty za 2€.

Na mládežnícku Ligu majstrov bude otvorená iba západná a východná tribúna. Držitelia permanentiek z južnej tribúny si budú môcť po preukázaní sa permanentkou na Pokladni MŠK prevziať zdarma vstupenku na východnú tribúnu. Držiteľom permanentiek zo ZT a VT bude fungovať permanentka normálne.

Pre držiteľov preukazu ŤZP je vstup zdarma (sektor E), doprovod má vstup za 1€. Dieťa do 15 rokov má vstup za 1€, dieťa do piatich rokov má vstup bez nároku na sedadlo zdarma.

PREDAJ VSTUPENIEK BUDE PREBIEHAŤ NASLEDOVNE:

STREDA 3. októbra od 17:00 - 19:45 (Pokladne MŠK / Uhoľná + Športová ulica)

alebo ONLINE na Ticketportal.

IBA NA ŠTADIÓNE

Zápas 1. kola UEFA Youth League nebudeme vysielať na MŠKŽilinaTV na základe marketingových a mediálnych práv UEFA, nakoľko výkop zápasu koliduje s výkopmi zápasov UEFA Champions League. Jedinou možnosťou tak ostáva vaša priama účasť na Štadióne MŠK, kde môžete podporiť mladých šošonov svojimi hlasivkami.

bulletin MŠK

Ani na tomto výnimočnom zápase nebude chýbať Bulletin MŠK, v ktorom sa porozprávame s trénerom Michalom Hanekom bližšie o súperovi, čo si proti nemu musíme ustriehnuť? Pozrieme sa aj na posledné výsledky súpera a oboznámime vás podrobne aj so systémom UEFA Youth League.

Stredajšie stretnutie, ktoré má výkop o 19:00 hod., bude rozhodovať bosnianska trojica arbitrov, ako hlavný Admir Sehovic, na čiarach asistujú Goran Dujak a Damir Lazič.

Facebook