Pred úvodným semifinále proti Michalovciam
Prvý aprílový týždeň prinesie pre futbalistov MŠK Žilina úvodný semifinálový súboj 50. ročníka Slovnaft Cupu. Boj o májové finále začneme proti hráčom Michaloviec na domácom trávniku, kde sme ich dokázali zdolať aj v úvodnom kole nadstavbovej časti.

Zverenci trénera Antona Šoltisa sa tak predstavia pod Dubňom už po tretíkrát v aktuálnej sezóne. Od spomínaného marcového víťazstva zohrali východniari domáci súboj v skupine o titul proti Seredi. V ňom si šoltisovci pripísali premiérovú výhru v nadstavbe a výhrou 2:0 nad nováčikom si upevnili 5. priečku.

v oboch dueloch ukázať kvalitu

Nabitý aprílový program stojí pred zverencami Jaroslava Kentoša, kedy ich čaká šesť ostrých duelov. Stále ťaháme na jar bodovú šnúru bez prehry. Aj preto tréner žltozelených burcoval svojich zverencov po smolnej remíze v Ružomberku a pripomínal, že nemáme mať prečo zvesené hlavy. „Mali sme v rukách víťazný zápas, záver nebol dobrý, ale od výkonu ako takého sa môžeme odraziť. Ideme ďalej a už dnes si chceme napraviť chuť." Recept na Michalovce poznajú z víťazného ťaženia v prvom kole nadstavby. „Určite ale budú poučení. My sa budeme snažiť na nich správne reagovať a verím, že to prinesie úspech. Je to dvojzápas, čo je špecifikom. Doma nás tak čaká prvý, dôležitý krok, ktorý naznačí šance oboch mužstiev na postup do finále," hovorí o úvodných 90 minútach semifinále Slovnaft Cupu šéf žltozelených.

Čo by teda bolo uspokojivým výsledkom do odvety? „Nemám presnú predstavu. Čím priaznivejší výsledok pre nás, tým lepšie. Hrá sa na dva duely, takže v oboch musíme ukázať kvalitu. Nerád by som sa koncentroval iba na dnešok. O dva týždne to bude rovnako náročné. Kto bude v celkovom dvojzápase lepší, postúpi."

Zdravotný stav tímu ostal oproti víkendu nezmenený. "Aj napriek nahustenému programu sú všetci chalani v poriadku a namotivovaní na semifinále. Pozitívom je aj návrat Lukáša Jánošíka po dlhšom zranení, ktorý už naskočil za "B"-tím aspoň na časť zápasu," prezrádza lodivod žltozelených.

V Ružomberku vytvorili naši fanúšikovia na tribúnach pre kentošovcov domáce prostredie. Hoci neznamenalo napokon výhru, veľmi pomohlo. Tento faktor ocenil aj šéf lavičky. „Pod Čebraťom bola skvelá atmosféra. Musím fanúšikov iba pochváliť, že nás prišli podporiť v tak veľkom počte. Cítili to hráči na ihrisku i my na lavičke. Diváci prispeli k dobrému zápasu a verím, že to bude rovnaké aj v utorok. S tým rozdielom, že na konci bude ďakovačka s víťazným leskom."

motiváciou finále

Gólovo produktívny bol naposledy proti Michalovciam Filip Balaj, ktorý rovnako ako celý tím výkonnostne rastie. Aký výsledok by si v utorok prial "Bali"?

nemusíme, ale chceme

Šošoni si už po troch dňoch od nešťastnej remízy v Ružomberku môžu napraviť chuť v úvodnom semifinále. Stopér Martin Králik verí, že všetka smola ostala pod Čebraťom.

"Všetku smolu sme si dúfam vyčerpali cez víkend, bodaj by nás postihla iba v tomto zápase. Keď pôjdeme naproti šťastiu, tak verím, že príde práve šťastie už v utorok proti Michalovciam," hovorí stopér, ktorý naposledy proti Zemplínčanom otváral skóre a zaznamenal tak víťazný gól. "Určite to bude iný zápas než naposledy, Michalovce prídu určite ostražitejšie, je to pohárový duel na odvety. Brali by sme výsledok 4:0, základom bude, aby sme do toho dali znova všetko. Ak splníme pokyny trénerov do bodky."

Podľa obrancu bude rozhodovať efektivita v zakončení. "Hlavne nech padajú góly a je jedno, kto ich strelí." Aký výsledok by bral "Mates" do odvety? "Ťažko povedať, čo je najlepšia východisková pozícia. V oboch dueloch musíme hrať naplno. Veľakrát prichádza po prvom priaznivom výsledku uspokojenie, tomu sa chceme vyhnúť."

Šošoni nastupujú posledné duely v pozmenenom systéme s tromi stopérmi. Ako to vníma jeden z nich? "Či hráme na dvoch alebo troch stopérov, rozumieme si, a to je najdôležitejšie. Teraz to prospieva celému tímu, už v zimnej príprave sme to skúšali, takže vieme čo robiť, kam sa pohybovať." Budeme teda miernym favoritom na postup do finále? "Myslím si, že áno. Už len to, že sme MŠK Žilina nás posúva do roly favorita. Budeme sa snažiť to naplniť."

Žltozelení siahali na finále aj v posledných rokoch, no ani Mates na neho pod trénerom Adrianom Guľom nedosiahol. "Ešte som ho nehral, tak ako väčšina kabíny. Pre viacerých z nás je to teda veľká motivácia. Už v minulých semifinálových bojoch som túžil po finálovom zápase. Túžim nielen po finále, ale aj po trofeji. Už len myšlienka zdvihnúť nad hlavu víťazný pohár je pre nás obrovskou motiváciou," priznáva Martin, ktorý si nepripúšťa s tímom tlak. "Nemyslím si, že sme nejak extra pod tlakom. My nemusíme, ale chceme," dodáva pred prvým semifinálovým zápasom žilinská "3".

pre fanúšikov

Aj počas týždňa bude pre vás otvorená Fanzóna MŠK spolu s Fanshopom, kde sa môžete dobre najesť a zaodieť sa do žltozelena.

Bulletin MŠK na vás bude čakať zdarma pri každom vstupe na štadión. Tentoraz si v ňom prečítate rozhovor s trénerom Jaroslavom Kentošom o špecifikách semifinále i stúpajúcej krivke výkonnosti. Pozrieme sa bližšie aj na cestu súpera v Slovenskom pohári a rozoberieme podrobne aj výkon kapitána Michala Škvarku z Ružomberka.

VÝKOP | UTOROK 17:00

ROZHODCA | MICHAL SMOLÁK

ASISTENTI ROZHODCU | RASTISLAV ŽÁKECH a RADOSLAV BOBKO

Facebook