”Povinnosti mladých? Samozrejmosť,” hovorí nováčik na sústredení Marián Tandara
Viacero mladíkov z Akadémie MŠK Žilina dostalo od trénera Pavla Staňa možnosť zúčastniť sa slovinského sústredenia. Medzi nimi je aj 19-ročný krajný obranca Marián Tandara, pre ktorého je to vôbec premiérové sústredenie s "A"-tímom.

O jeho pocitoch, povinnostiach či samotnej úrovni tréningového procesu v nasledujúcich riadkoch.


príležitosť, ktorá sa neodmieta

V krásnom vysokohorskom prostredí v Slovinsku absolvuje svoje prvé sústredenie s "Áčkom" Šošonov aj krajný obranca Marián Tandara, ktorého sme pri tejto príležitosti vyspovedali. Aké sú zatiaľ jeho pocity po týždni v Kranjskej Gore?

"Je to pre mňa veľké zadosťučinenie a som veľmi rád, že tu môžem byť. Stále makáme na tréningoch, je tu skvelá partia, takže si to naozaj užívam," hovorí 19-ročný futbalista a vysvetľuje aj svoj pohľad na tréningovú záťaž. "Všetko je ešte o stupeň náročnejšie ako v projekte. Rovnako aj kvalita hráčov je v "A"- tíme vyššia, čo ma posúva ešte viac dopredu," dodáva.

Počítal si po Podbrezovej s nomináciou na sústredenie? "Určite som nerátal s tým, že by som sem mohol ísť. Tréneri ma veľmi potešili, keď som sa po zápase s Podbrezovou dozvedel, že idem na sústredenie. Veľmi si to vážim a cením si takúto šancu." V slovinskom stredisku panujú skvelé podmienky, no hráčom to trochu sťažuje veľmi teplé počasie. "Momentálne je tu naozaj veľmi teplo, no to je teraz vo väčšine Európy. Vzduch je však o niečo lepší, nakoľko sa nachádzame v horskom prostredí. Mne ale takéto počasie vyhovuje, lepšie ako mrznúť v zime." V Kranjskej Gore aktuálne teploty dosahujú takmer tridsať stupňov, čo dáva zabrať všetkým, v Gruzínsku však čakáme podobné teploty. 

Tandy patrí na sústredení k mladším ročníkom. Aké majú "mladí" povinnosti? "Nie som úplne najmladší, no patrím medzi mladších chalanov. Máme na starosti všetky veci, ktoré musíme vziať na tréning a rovnako po ňom aj späť, všetko pozbierať, a tak ďalej. To je však pre mňa samozrejmosť."

V poslednom prípravnom stretnutí odohral rodený Žilinčan na pravom kraji obrany druhý polčas. Ako videl svoj osobný i tímový výkon? "Hral som to čo vždy, a to mi aj vychádzalo. Na ihrisku som sa cítil veľmi dobre, držali sme loptu na kopačkách, čo mi osobne vyhovuje. V zápase som mal aj kvalitné úseky a aj celkovo si myslím, že sme ako tím počas druhého polčasu splnili parametre, ktoré od nás tréner požadoval. V stretnutí sme podľa mňa podali kvalitný výkon, čo sa pretavilo aj do výsledku," zhodnotil krajný bek, pre ktorého to bol tretí štart za žltozelené "A"- mužstvo.

Počas dvojfázových tréningov neostáva veľa času na voľné chvíle, no vždy sa nájde čas, kedy hráči vedia zrelaxovať. "Tréningy sú dosť náročné, väčšinou si medzi obedom a poobedňajšou jednotkou krátko pospíme a zregenerujeme. Inak hráme napríklad FIFU či karty." Zaujímavým mimotréningovým spestrením bol určite aj včerajší teambuilding. "Bolo to super, niečo iné ako každý deň. Užili sme si množstvo zábavy s chalanmi, dobre sme sa zasmiali a utužili kolektív.

Za pár dní sa naplno rozbehne nová sezóna. S akými cieľmi do nej ideš? "Určite by som sa chcel udržať v prvom tíme čo najdlhšie. Uvidíme, čo povedia tréneri po sústredení. Bol by som naozaj rád, keby som tu ostal, ďalej napredoval a pomohol tímu k čo najlepším výsledkom," uzavrel rozhovor motivovaný obranca MŠK Marián Tandara. 


Facebook