Pamätná tabuľa na západnej tribúne slávnostne odhalená
V stredu 15. mája sa na Štadióne MŠK Žilina uskutočnilo slávnostné odhalenie pamätnej tabule.

Najstaršou časťou Štadióna MŠK Žilina je západná tribúna, ktorej základy boli postavené vo vojnovom období v rokoch 1940 - 1943. Značný podiel na vybudovaní tribúny spolu s atletickou dráhou a oporným múrom malo vyše 250 židovských väzňov, ktorí nútene pracovali pod dozorom v pracovnom tábore v Žiline.

Práve na najstarších múroch západnej tribúny oddnes visí aj pamätná tabuľa, ktorá pripomína tieto historické fakty. Tabuľu slávnostne odhalil prvý muž žilinského futbalu, p. Jozef Antošík spolu s americkým profesorom Kevinom Simpsonom, ktorý sa významne podieľal na vyhotovení a zabezpečení samotnej pamätnej tabule.

významná iniciatíva MŠK

Ešte pred samotným odhalením tabule sa prihovoril Dr. Kevin Simpson.

"Futbal bol vždy v mojej duši, hrával som ho celý život. Pri študovaní v encyklopédii som si našiel aj zaujímavé prepojenie holokaustu a futbalu. Išlo o informáciu o zhruba o 250 židovských väzňoch, ktorí neputovali do koncentračných táborov, ale išli stavať žilinský štadión medzi rokmi 1941 - 1943. Počas svojho výskumu o holokauste som zistil, že futbal slúžil na akúsi záchranu, ale aj ako spôsob vzbury."

"Títo robotníci, ktorých prezývali betonári, keďže stavali tribúnu z betónu, nežili v najhorších podmienkach ako v koncentračných táboroch, ale každopádne tu nútene pracovali. Práve možnosť pracovať na žilinskom štadióne pravdepodobne zachránila životy viacerým z nich. Intolerancia, rasizmus a aj antisemitizmus sú fenoménmi, ktoré existujú aj dnes, a to nielen vo futbale. Práve iniciatíva MŠK Žilina pripomínať si tieto udalosti je preto veľmi významná aj v dnešnej dobe. Sú ľudia, ktorí holokaust prežili, no väčšina už nie je medzi nami a zabúda sa na nich. História však nesmie byť zabudnutá, iba tak jej vieme predísť aj v budúcnosti," povedal vo svojom príhovore Kevin Simpson.

Okrem neho sa zúčastnili slávnostného odhaľovania tabule aj ďalší špeciálni hostia, a to pani Nora Hložeková - Riaditeľka Komisie J. Fulbrighta, pán David Duerden – vedúci Tlačového a kultúrneho oddelenia Veľvyslanectva Spojených štátov amerických na Slovensku, pán Michal Vaněk – zástupca Múzea židovskej kultúry, pán Pavel Frankl zo Žilinskej židovskej náboženskej obce a pán Vladimír Randa – prvý zástupca primátora Žiliny. Popri zástupcoch médií sa odhalenia pamätnej tabule zúčastnil aj kompletný "A"-tím šošonov.

pripomienka aj pre ďalšie generácie

Jozef Antošík si cenil iniciatívu amerického profesora a spomenul, že MŠK ako klub vždy myslel pokrokovo.

"Futbal je šport, ktorý by mal ľudí spájať a baviť. Jednou z celosvetových hlavných myšlienok futbalu je boj proti rasizmu a intolerancii. Sme na miestach, kde bola postavená jedna z prvých tribún na štadióne. Zostatky západnej tribúny, ktorá sa stavala počas Druhej svetovej vojny, sú miestom, kde visí nová pamätná tabuľa. Je aktuálne, aby sme sa histórii postavili aj takýmto spôsobom. MŠK Žilina je progresívnym klubom, ktorý ukazuje rôzne smery nielen vo futbale, ale aj v správaní sa futbalistov."

"Verím, že vďaka pamätnej tabuli pri vstupe na štadión si aj nasledujúce generácie spomenú na udalosti, ktoré sú temnou históriou ľudstva. Hocijaké násilie je potrebné za každých okolností odsúdiť. Vítam, že sa tohto odhalenia zúčastnili aj futbalisti "A"-tímu, medzi ktorými sú mladí chlapci. Verím, že aj oni prispejú k tomu, aby bol odkaz ľudí, na počesť ktorých túto tabuľu odhaľujeme, nesmrteľný. Ďakujem Kevinovi Simpsonovi, ktorý na základe svojho podrobného výskumu zdokumentoval časť histórie žilinského futbalu a štadióna, ktorú sme nemali presne vedecky podchytenú a bol iniciátorom vyhotovenia pamätnej tabule," povedal Jozef Antošík pri príležitosti odhalenia pamätnej tabule.

Na slovenských štadiónoch pôjde zrejme o prvú pamätnú tabuľu v súvislosti s vojnovou tematikou. Zaujímavosťou je, že napríklad v Taliansku nedávno umiestnili kluby FC Bologna a AC Milano (na Štadióne San Siro) pamätné tabule na počesť ich legendárneho trénera Arpada Weisza, ktorý bol zavraždený v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz.

Facebook