Odchovanci v akcii (50. týždeň)
Niektoré európske ligové súťaže pokračujú bez prestávky, ďalšie sa už uložili na zimný spánok. Zároveň sa poslednými súbojmi uzavrela skupinová časť Ligy majstrov a Európskej ligy. Do zápasov v zahraničí zasiahli aj hráči, ktorí v minulosti obliekali náš dres.

Prinášame vám informácie v celku o našich bývalých hráčoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.


anglicko: dúbravkovci neuspeli

Newcastle United s naším odchovancom Martinom Dúbravkom nenadviazal na predchádzajúci úspešný šesťbodový týždeň. "Straky" vo víkendovom dueli proti Burnley ani raz nevystrelili na bránu, čím nemohli pomýšľať na body. "Heco" si síce pripísal tri úspešné zákroky, no inkasoval jeden gól, ktorý znamenal prehru "strák" 0:1. Aj napriek prehre sa nachádza klub zo severu Anglicka na 11. mieste Premier League.


taliansko: špalo s premiérovým zásahom, koniec interu v lige majstrov, labutia pieseň vavrovcov v európskej lige

Úspešný víkend zažil exšošon Nikolas Špalek v drese Brescie. Špalo naskočil z lavičky v 29. minúte do súboja proti Lecce, hneď asistoval na gól a v druhom polčase svojím prvým gólom v Serii A pečatil víťazstvo svojho tímu 3:0. Niko síce videl v zápase žltú kartu, no tešiť ho môže to, že sa Brescia dostala druhým víťazstvom v rade do kontaktu s tímami nad zónou zostupu. 

Milánsky Inter s naším odchovancom Milanom Škriniarom v základnej zostave mal počas týždňa povinnosti v Lige majstrov. Ak chceli "nerrazzuri" postúpiť, museli zdolať Barcelonu. Škriniarovcom sa to však nepodarilo, obsadili v tabuľke tretie miesto, ktoré im zaručuje účasť v play-off Európskej ligy. V domácej súťaži mal Inter so Škrinkom v otváracej jedenástke víťazstvo na dosah. Proti Fiorentine síce "nerrazzuri" viedli, no o výhru prišli v samom závere, čo znamenalo konečnú remízu 1:1. Na čele tabuľky Serie A však zmena nenastala, Inter ju vedie o skóre pred Juventusom.

Ďalší obranca z Akadémie MŠK Denis Vavro odohral v drese Lazia Rím 73 minút v zápase Európskej ligy proti francúzskemu Rennes. Pre udržanie postupových nádejí museli vavrovci bezpodmienečne zvíťaziť. Rennes bol však nad sily Lazia, ktoré prehralo 0:2 a s druhou najprestížnejšou európskou klubovou súťažou sa lúči. 


nemecko: mönchengladbach na jar bez európy, pekarík na lavičke herthy

Exšošon a momentálne hráč Mönchengladbachu László Bénes bol mimo zostavy počas štvrtkového zápasu Európskej ligy proti Basaksehiru. "Žriebätám" na postup stačila remíza, no v 94. minúte prišli o bod a po prehre 1:2 aj o postup do play-off Európskej ligy. Laci sa predstavil v drese Borussie v ligovom stretnutí proti Wolfsburgu a odohral 76 minút. Mönchengladbach však ťahal za kratší koniec, prehral 1:2 a líderskú pozíciu v Bundeslige musel prepustiť Lipsku. 

Peťo Pekarík v službách Herthy Berlín presedel víkendový duel proti Freiburgu na lavičke. Berlínskemu klubu sa po dlhšom čase podarilo vyhrať, tentokrát najtesnejším rozdielom 1:0. Hertha sa vyšvihla zo zostupových vôd na priebežné 13. miesto. 


poľsko: lechia bez šošonov aj bodov, druhý ligový štart pre kadleca, plach víťazne

František Plach v drese Piastu Gliwice odchytal po dlhšom čase víťazný zápas. Piast prelomil negatívnu ligovú šnúru a zdolal nováčika LKS Lodž 2:1. Fero si pripísal dva úspešné zákroky. 

Gólman Lechie Gdansk Dušan Kuciak spolu s krajanom a ďalším exšošonom Jarom Mihalíkom nezasiahli do víkendového zápasu proti Jagiellonii Bialystok. Naopak, v drese Jagiellonie si premiéru v základnej zostave odkrútil ďalší bývalý hráč MŠK Andrej Kadlec. Ten bol so svojím tímom úspešný, pretože zdolal Lechiu rozdielom triedy 3:0.


česko: čisté konto rakovana, le giang s remízou

Brankár Zlína Matej Rakovan vychytal v poslednom jesennom zápase nulu, druhú v sezóne. "Ševci" zdolali v "šesťbodovom" zápase Opavu 2:0, čo v konečnom účtovaní znamená 12. miesto po jesennej časti.

O priečku nižšie sa nachádza Bohemians Praha s Patrikom Le Giangom. Ten si v jesennej rozlúčke proti Olomoucu pripísal dva úspešné zákroky, no stačilo to len na remízu 1:1. "Klokani" tak po jeseni figurujú na 13. mieste.

Stále zranený a mimo zostavy je obranca pražskej Sparty Dávid Hancko.


maďarsko: škvaro dvakrát v akcii

Bývalý kapitán šošonov Michal Škvarka, obliekajúci dres Ferencvárosu Budapešť, nastúpil do zápasu Európskej ligy proti Ludogorcu Razgrad z lavičky. Škvaro odohral 12 minút, a hoci sa maďarskému majstrovi podarilo vyrovnať, potrebnú výhru nezískali a v tabuľke skončili na nepostupovom treťom mieste. "Fradi" aj so Škvarom v základnej zostave (odohral 77 minút) si chuť napravila v ligovom zápase proti DVTK, ktorý zdolala tesne 1:0 a do jarnej časti tak obhajca titulu vstúpi z prvej priečky.


dánsko: mráz pri prehre brøndby

Náš bývalý kanonier Samuel Mráz v drese Brøndby Kodaň nastúpil na záverečné tri minúty duelu proti Hobro. Klub z hlavného mesta Dánska nezvíťazil v štvrtom zápase po sebe, keď remizoval 1:1.


cyprus: omonia s hubočanom vedie ligu

Tomáš Hubočan v drese Omonie Nikózia nastúpil na záverečných 10 minút zápasu proti Nea Salamis. Klub z hlavného mesta Cypra zvíťazil 3:0 a poistil si vedúce postavenie v cyperskej najvyššej súťaži. 

Facebook