Odchovanci v akcii (20. týždeň)
MŠK Žilina

Aj v tomto roku vám po víkendových kolách európskych futbalových súťaží prinášame informácie v celku o našich bývalých hráčoch a odchovancoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.

Škrinkovci v závere serie a o ligu majstrov

V Taliansku sú na programe posledné dve kolá, pred ktorými už je rozhodnuté o majstrovi (opäť Juventus). Tím nášho odchovanca Milana Škriniara, ktorý čaká v pondelok večer dohrávka proti Chievu, bude v závere ročníka bojovať o tretiu, resp. štvrtú priečku zaručujúcu postup do budúco-sezónnej Ligy majstrov.

heco zakončil premier league čistým kontom a výhrou

Ani v poslednom, 38. kole anglickej Premier League nechýbal v bráne Newcastle United náš odchovanec Martin Dúbravka, ktorý si pripísal výhru 4:0 na pôde Fulhamu, čo pre neho bolo 11. čisté konto v sezóne. Straky obsadili celkové 13. miesto a po nie najlepšom úvode sa vyšplhali ďaleko od zostupovej zóny aj vďaka Hecovi, ktorý nechýbal v bráne ani v jednom stretnutí Premier League.

HUBO takmer počas celej sezóny mimo súpisky

Neľahkú situáciu prežíva náš odchovanec Tomáš Hubočan vo francúzskom Marseille, v ktorom sa dlhodobo nachádza mimo zostavy. Počas predošlého víkendu sa Hubo dostal po dlhom čase aspoň na striedačku náhradníkov, odkiaľ sledoval prehru proti Lyonu 0:3. Marseille je dve kolá pred koncom ligy na 6. priečke a čaká sa na to, kam sa Hubo počas leta posunie.

denis po majstrovských oslavách

Obranca dánskej Kodane Denis Vavro sa už predčasne tešil v minulom týždni z premiérových majstrovských osláv na severe Európy. Levi jednoznačne ovládli ligu a po ročnej prestávke sa znova tešili z titulu. Oslavy režíroval podobne ako u nás práve reprezentačný stopér. Toho tak nemusela príliš bolieť porážka proti Midtjyllandu počas uplynulého víkendu.

hanco na lavičke pri prehre proti ac

Obranca talianskej Fiorentiny Dávid Hancko nezažíva s tímom v závere sezóny najideálnejšie obdobie, keď prehral počas víkendu na domácej pôde s AC Milano 0:1 a zaznamenal tak už štvrtú porážku v rade. Hanco sedel iba na lavičke náhradníkov a v posledných dvoch kolách ešte bude potrebovať so spoluhráčmi bodovať, resp. pozerať sa na výsledky ostatných mužstiev pod nimi, aby spolu predišli najhoršiemu scenáru.

PEKY ako náhradník pri výhernej prestrelke

Obranca nemeckej Herthy Berlín Peter Pekarík sa prizeral v predposlednom 33. kole nemeckej Bundesligy na sedemgólovú prestrelku svojho tímu na pôde Augsburgu iba z lavičky pre náhradníkov. Pekyho napokon tešilo víťazstvo 4:3, ktoré si Berlínčania zabezpečili až v nadstavenom čase. Hertha Berlín je na pokojnom 10. mieste.

kuco s pohárom, ale v lige v závere stráca

Náš odchovanec a aktuálny brankár poľskej Lechie Gdaňsk Dušan Kuciak sa v tejto sezóne už tešil z pohárovej trofeje - Poľského pohára a dlho to vyzeralo, že aj poľská Ekstraklasa poputuje na sever Poľska, no posledné zaváhania zosadili Gdaňsk na 3. priečku za Piast Gliwice a Varšavu. Kuco vo víkendovom kole kapituloval gól od nášho bývalého hráča Ľuba Guldana pri remíze 1:1 proti Pogonu Štetín. Dve kolá pred koncom strácajú kuciakovci na Piast štyri body.

bénesovci vyhrali, no už sú bez šance na postup

Tím nášho bývalého stredopoliara Lászla Bénesa, druholigový Kiel sa v predposlednom 33. kole druhej nemeckej Bundesligy tešil z domácej výhry 3:0 nad Drážďanmi, no ani tieto tri body už nestačili na prípadný postup do najvyššej súťaže. Laci, ktorý hráva pravidelne, nastúpil tentokrát až v 83. minúte, pričom v závere sa už skóre nemenilo.

špalekovci oslavujú postup

Talianska Brescia Calcio to zvládla, keď svoju dominanciu v Serii B potvrdila predčasne postupom do najvyššej súťaže. Výrazný podiel na tom má aj náš bývalý útočník Nikolas Špalek, ktorý sa po výmene trénera zaradil do základnej zostavy levov. Nič na oslavách postupu nezmenila ani prehra v uplynulom víkende proti Beneventu 2:3. Špalo nastúpil v 71. minúte a v 89. minúte sa prizeral nepremenenej penalte spoluhráča Donnarummu. Špalovi to určite neprekáža, v budúcej sezóne sa totiž pridá k žilinskej stope, ktorá už okúsila Seriu A.

SAMO IBA NA LAVIČKE PRI poslednej výhre

Útočník Samuel Mráz, ktorý hosťuje z Empoli v druholigovom Crotone, pomohol svojmu aktuálnemu tímu k záchrane. V poslednom kole to potvrdili hráči Crotone výhrou nad tabuľkovým susedom z Ascoli 3:0 a finišovali v Serii B na 12. mieste. Samo v tomto dueli sedel iba na lavičke pre náhradníkov.

mazi vybojoval pre benátky dvojzápas o udržanie

V poslednom kole sa podarilo Robovi Mazáňovi a jeho spoluhráčom vybojovať aspoň baráž o udržanie Serie B pre Benátky. Rozhodlo sa o tom v poslednom kole, v ktorom sa Benátky v dramatickom závere tešili z výhry 3:2 proti Carpi. Mazi odohral celé stretnutie a spolu s hráčmi Benátok sa tešil z mimoriadne dôležitých troch bodov. Tie znamenali posun v tabuľke na 15. miesto. Hoci Seria B skončila, Maziho čaká dvojzápas proti Salernitane, ktorý rozhodne o zostupujúcom do Serie C.

maťo rakovan bojuje o európsku ligu

Nový formát ligy, rovnaký ako u nás, sa od tohto ročníka hrá aj u našich českých susedov. V baráži o Európsku ligu postúpil do ďalšieho kola Zlín v bráne s naším odchovancom Matejom Rakovanom. Napriek prehre 2:3 v Olomouci sa tešili rakovanovci z postupu do semifinále baráže, keďže v prvom dueli doma vyhrali 1:0. V semifinále baráže čaká hráčov Zlínu Mladá Boleslav.

fero plach za titulom v poľsku

Vyššie spomínaný Piast Gliwice vedie za titulom v poľskej Ekstraklase náš bývalý brankár František Plach, ktorý odchytal za Poliakov väčšinu sezóny. V uplynulom víkende však chýbal na súpiske svojich pri výhre 2:1 nad Jagielloniou, v drese ktorej sa predstavil aj náš odchovanec Andrej Kadlec.

PAŤO LE GIANG po dlhom čase na lavičke

Záverečné kolá majú pred sebou aj v druhej českej lige. V tom 28. kole sa mužstvo nášho bývalého brankára Patrika Le Gianga Prostějov rozišlo zmierlivo bez gólov v súboji proti Varnsdorfu. Paťo pritom po dlhom čase nestál v bráne Prostějova, kde pôsobí od jari tohto roka. Legiangovci majú dve kolá pred koncom už istú záchranu.

Facebook