Odchovanci v akcii (10. týždeň)
Počas uplynulého víkendu sme boli svedkami kvalitných zápasov v najlepších európskych ligách. Vo viacerých z nich nechýbali ani bývalí hráči či odchovanci nášho klubu, ktorí v minulosti na sebe nosili žltozelený dres. Prinášame vám informácie v celku o bývalých Šošonoch, ktorí úspešne reprezentujú značku MŠK v zahraničí.

Anglicko: Newcastle s Dúbravkom v bráne s treťou remízou v rade

Martin Dúbravka odchytal po návrate do zostavy tretí zápas v rade a bola z toho už tretia remíza jeho Newcastlu United za sebou. "Heco" si pripísal päť úspešných zákrokov, zatiaľ čo za jeho chrbát prešla len lopta od vlastného spoluhráča Clarka pri pokuse o odkopnutie lopty do bezpečia. Súboj 28. kola proti Aston Ville sa tak skončil nerozhodne 1:1, keď v nastavenom čase vyrovnával domáci obranca Lascelles. V tabuľke Premier League sa momentálne "Straky" nachádzajú tesne nad pásmom zostupu s dvojbodovým náskokom pred Fulhamom. 


Taliansko: Škriniarov Inter s dôležitou výhrou v závere

Inter Milan bojujúci o titul v talianskej lige, na ktorý čaká už dlhých 11 rokov, zaknihoval dôležité víťazstvo proti FC Turín. V 85. minúte ho zariadil ťažkou hlavičkou Lautaro Martinez. Milan Škriniar odohral za "Nerazzuri" už svoj 30. zápas v sezóne a opäť na ihrisku strávil celých deväťdesiat minút. Po ďalšom zaváhaní mestského rivala AC má Inter v neúplnej tabuľke Serie A už celkom pohodlný, deväťbodový náskok na spomínané AC Milan. 

Druhý bývalý hráč MŠK Žilina pôsobiaci na Apeninskom poloostrove Nikolas Špalek nenastúpil do víkendového duelu jeho Brescie v rámci Serie B. Tá však vyhrala po tretí raz v sérií a poskočila už na priebežné 11. miesto tabuľky.


Nemecko: Rozdielne pocity pre bývalých Šošonov

Lászlo Bénes v službách FC Augsburg odohral prvý polčas pri výhre 3:0 proti jeho kmeňovému klubu Borussia Mönchengladbach. Hoci góly padli až odchode Laciho z trávnika, i tak ale určite môže byť spokojný s posunom jeho mužstva do bezpečnejších vôd tabuľky. 

Opačné starosti prežíva obranca Herthy Berlín Peter Pekarík. Futbalisti z hlavného mesta Nemecka ťahajú nelichotivú sériu, keď v posledných jedenástich kolách zaznamenali iba jedinú výhru práve proti Bénesovmu Augsburgu. Okrem prehier určite nepridáva k "Pekyho" spokojnosti aj fakt, že už v štvrtom zápase zohrieval iba lavičku náhradníkov. Hertha tak bude mať čo robiť, aby sa vyhla zostupovým priečkam a zachránila bundesligovú príslušnosť aj pre budúcu sezónu.


Španielsko: Vavro zatiaľ bez príležitosti

Po zimnom prechode z Talianska do Španielska zatiaľ čaká na svoju šancu Denis Vavro. V tíme Huescy plnil v doterajších piatich zápasoch iba rolu náhradníka. Dnes večer čaká mužstvo z Aragónska ťažký súboj 27. kola proti gigantovi z Barcelony, v ktorom budú chcieť určite získať aspoň nejaké body do tabuľky. V španielskej La Lige im totiž priebežne patrí posledné 20. miesto so štvorbodovou stratou na nezostupovú priečku. 


Holandsko: Božo čaká na šancu po zranení

Holandský Feyenoord Rotterdam aj s naším odchovancom Róbertom Boženíkom v kádri zaznamenal v poslednom kole remízu na ihrisku druhého tímu Eredivisie PSV Eindhoven. Pri remíze 1:1 však "Božo" odsedel celý zápas na lavičke ako náhradník. Po zranení ešte na jeseň v drese slovenskej reprezentácie, tak mladý útočník stále čaká na šancu v základnej zostave. V tabuľke najvyššej holandskej súťaže sa momentálne Feyenoord nachádza na 5. mieste so šestnásťbodovou stratou na vedúci Ajax Amsterdam.


Česko: Súboj Hancko vs. Káčer odložený, Le Giang s výhrou

Sobotný šláger 23. kola českej ligy medzi Spartou Praha a Viktóriou Plzeň bol napokon pre koronavírus v tíme viktoriánov odložený na iný termín. Z duelu medzi Dávidom Hanckom a Miroslavom Káčerom teda nič nebolo. Obidva kluby tak zotrvali na svojich pôvodných miestach v tabuľke - Sparta je na druhom mieste, Plzeň na šiestom.

Z rovnakého dôvodu neodohral svoj duel ani Jaroslav Mihálik. Stretnutie jeho Sigmy Olomouc, kde prešiel v zime z Poľska, proti Slovácku bolo pre problémy s vírusom Covid-19 taktiež odložené.

Aj v ďalšom zápase českej Fortuna ligy na seba narazili viacerí bývalí Šošoni. Domáci Zlín aj Martinom Rakovanom privítal na svojom ihrisku tabuľkového suseda České Budějovice s duom Martin Králik a Lukáš Jánošík. Do stretnutia však zasiahol iba Martin Králik, ktorý ale odohral len 32 minút a následne musel pre zranenie opustiť hraciu plochu. Z výhry sa tešil Zlín po výsledku 3:0 a dotiahol sa na svojho súpera na rozdiel jedného bodu. Budějovice sa nachádzajú na desiatom a Zlín na jedenástom mieste.

Ďalším zástupcom žilinskej enklávy je brankár Bohemians Praha Patrik Le Giang. Ten odchytal celý duel proti Karvinej a výraznou mierou prispel k víťazstvu "Bohemky" 2:0. "Klokani" tak prerušili štvorzápasovú šnúru prehier a momentálne figurujú na dvanástom mieste tabuľky.


Poľsko: Remíza v dueli Holec a Vallo, Kuciak natiahol sériu

Poľsko nám opäť, ako je zvykom, prinieslo viacero zápasov s ex-žltozeleným zastúpením. Dominik Holec a Kristián Vallo si body podelili po remíze 2:2. Dominik natiahol sériu bez prehry už na päť zápasov a jeho Rakow Czestochowa je na výbornom treťom mieste tabuľky. Kiko sa taktiež po zimnom príchode do klubu Wisla Plock prepracoval do základnej zostavy a stabilnými výkonmi zatiaľ dopomohol mužstvu k priebežnému 13. miestu.

Skvelou formou ovplýva aj nestarnúci Dušan Kuciak. Lechia Gdaňsk aj s ním bráne vyhrala štvrtý zápas z posledných piatich a v tabuľke poľskej Ekstraklasy je štvrtá. Dušan si stihol pripísať už svoje siedme čisté konto v prebiehajúcej sezóne.

František Plach v službách Piastu Gliwice tentokrát bral bod zo súboja s Lechom Poznaň. Po sérii dobrých výsledkov sa tak majster poľskej ligy spred dvoch rokov posunul na deviate miesto tabuľky. Remíza 0:0 priniesla Ferovi už ôsme tohto sezónne čisté konto aj vďaka zázračnému zákroku, keď skrotil loptu na tyčke.

Dvojica Andrej Kadlec a Samuel Mráz ťahali naopak tento víkend za kratší koniec. Samo nastúpil na záverečné tri minúty súboja Zaglebia Lubin proti Górniku Zabrze a neodvrátil už prehru domácich v pomere 0:2, ktorá ich poslala na ôsme miesto Ekstraklasy. Jagiellonia, v ktorej pôsobí aj Andrej Kadlec, no už od septembra je zranený, neuspela na domácom ihrisku proti Pogonu Štetín po výsledku 0:1.


Maďarsko: Bývalý kapitán MŠK opäť bez minút

Michal Škvarka sa v treťom zápase po sebe nepredstavil na ihrisku v drese maďarského majstra z Budapešti. Z lavičky sa tak prizeral víťaznej prestrelke jeho Ferencvárosu proti FC Paks v pomere 5:2. Čo ho môže tešiť je fakt, že Ferencváros Budapešť neohrozene kraľuje maďarskej lige a je na ceste k úspešnej obhajobe minuloročného titulu. Pred druhou Puskás Academy má už veľký trinásťbodový náskok. 


Cyprus: Hubočanova Omonia s úspešnou bitkou o prvé miesto

Cyperská Omonia Nikózia otočila stretnutie 1. kola skupiny o titul s AEL Limasol a vyhrala 2:1. Zásluhu na tom mal aj Tomáš Hubočan, ktorý odohral celý zápas. Omonia si tak vybudovala náskok štyroch bodov práve pred Limasolom. V rámci cyperskej ligy spoznáme na konci sezóny iného majstra ako APOEL Nikózia po dlhých deviatich rokoch. Ten sa totiž v tomto ročníku nedostal ani do skupiny o titul. 


Facebook