”Nik mi nemusí hovoriť, čo sa odo mňa očakáva,” hovorí Elvis Mashike
Jediným nováčikom v úvodný deň zimnej prípravy pod Dubňom bol 27-ročný útočník Elvis Mashike. Ten sa po decembrovom podpise zmluvy konečne uvidel a privítal so spoluhráčmi a pustil sa v žltozelenom do driny v prípravnom období.

Čo si uvedomil po návšteve domovského Konga, aké bolo privítanie od chalanov a čo hovorí na zimu?


tieto podmienky zužitkovať a vrátiť to tímu

Elvis, od podpisu zmluvy s MŠK prešli tri týždne, následne si navštívil po dvanástich rokoch rodné Kongo. Ako to v tebe celé doznelo, aké máš teraz pocity, keď si tu prvýkrát medzi spoluhráčmi ako Šošon?

"Tá radosť po podpise zmluvy neutíchala ani v nasledujúcich dňoch. Doma v Afrike som sa pochválil, že som hráč MŠK Žilina, som v kvalitnom tíme, čo uznala aj moja rodina a priatelia. Veľa ľudí v Kongu futbal sleduje a keď sa povie Slovensko, vedia o Žiline. Bol som teda šťastný. Teraz má MŠK určite viac fanúšikov v Kongu, ktorí nás budú podporovať."

Zdá sa, že si po návšteve domova ešte viac namotivovaný.

"Určite áno, možno až trochu premotitovaný. Keď som totiž videl tú chudobu, bol som ešte viac vďačný za to, čo mám a že sa môžem živiť tým, čo ma baví. Budem sa ešte viac snažiť na trávniku, aby som dokázal pomáhať rodine a priateľom v Kongu."

Ako sa plnili individuálne plány?

"Po návrate z Konga, kde bolo asi 35 stupňov, som trochu ochorel, prechladol. Potom som však už bez problémov splnil individuálny plán, ktorý mi poslali tréneri. S behmi či posilkou som problém nemal."

Čo hovoríš na plán prípravy - sústredenie, súperov?

"Pre mňa je to niečo neskutočné, niečo ako sen. Ísť na sústredenie do Dubaja, zahrať si proti špičkovým tímom. Nikdy som takého podmienky nezažil, preto si to dennodenne vážim a som za to rád. Budem robiť všetko pre to, aby som tieto podmienky zužitkoval čo najlepšie a vrátil to tímu."

Aké bolo privítanie od spoluhráčov?

"S niektorými som si už začal písať v decembri po prestupe. Začali sme riešiť, čo a ako v Žiline, takže prvotný kontakt už prebehol aj pred pondelkovým štartom. Som otvorený človek, takže rovnako v pohode prebehlo aj zoznámenie v šatni. Teším sa na ďalšie zážitky na trávniku i mimo neho."

Si útočník, góly sa od teba očakávajú. Čo očakávaš od seba ty?

"Musíš dávať góly, bodka. Nie Žilina čaká odo mňa góly, nik mi nemusí hovoriť, čo odo mňa očakáva. Ja sám od seba očakávam veľa, a s tým sú spojené aj góly. Ja mám svoj cieľ - chcem ísť do reprezentácie Konga - tam vedie cesta iba cez gólovú produktivitu. Takže áno, góly sú prvým cieľom, druhým, nemenej dôležitým je pracovať pre tím. Viem, že musím na sebe pracovať, aby sa zo mňa stal top útočník. V Žiline je na to ideálne prostredie."

Čo ty a prípravné obdobie, chutí ti táto drina?

"Ja to mám rád, pretože musíš veľa trénovať. Potom sa to odzrkadlí v zápasoch. Neznášam pohodlnosť, lenivosť. Potrebujem zamakať v príprave, aby sa mi to vrátilo v ostrých dueloch. Práve tie nám ukážu, ako sme makali v zimnej príprave."

Na Slovensku si už pomerne dlho, čo ty a mínusové teploty?

"Ja už som zvyknutý, spával som v mrazoch vonku. Na Ukrajine bola ešte väčšia zima. Takže mne to už nerobí najmenší problém. Všetko je o hlave."

A čo tvoje číslo na drese?

"Vybral som si číslo 11, ktoré bolo voľné. Jednotky mi, snáď, prinesú šťastie."

Facebook