Mládežnícka Liga majstrov: Šošoni proti Montpellieru, začíname doma
MŠK Žilina

V utorok 4. septembra sa vo švajčiarskom Nyone uskutočnil žreb majstrovskej vetvy UEFA Youth League, v ktorej má premiérovo zastúpenie aj MŠK Žilina.

Ako víťaz minuloročnej I. ligy staršieho dorastu sa predstavíme v majstrovskej vetve (hrajú šampióni domácich líg), ktorá má 32 účastníkov. Ďalších 32 účastníkov sa po vzore žrebu skupín zo seniorskej Ligy majstrov predstaví v skupinách.

Šošonov, ktorí sa stali aj víťazmi Česko-slovenského pohára, mohli dostať sedmičku tímov, ktorá sa s nimi nachádzala v skupine 1, a to Montpellier (FRA), Dynamo Kyiv (UKR), Alt?nordu (TUR), Basel (SUI), Hamilton Academical (SCO), Septemvri Sofia (BUL), HJK Helsinki (FIN).

Žreb, ktorý mal na starosti tréner Juventusu Turín Massimiliano Allegri, prisúdil v októbrovom dvojzápase zverencom trénera Michala Haneka francúzskeho majstra v kategórii U19 Montpellier HSC. V prípadnom druhom kole by sme sa v novembri stretli s lepším z dvojice Alt?nordu (Turecko) - HJK Helsinki (Fínsko).

najmenej želaný súper

Splnilo sa trénerovi žltozelenej U19 Michalovi Hanekovi želanie o súperovi so zvučnejším menom?

"Ťažko povedať. Nejde totiž o súpera najzvučnejšieho mena, ktorý by prilákal plný štadión, no zároveň to nie je mužstvo, ktoré je "relatívne" slabšie. Tam si už nenavyberáme. Preto to je možno súper, ktorého sme si najmenej želali. Preverí nás francúzska futbalová škola, s ktorou zatiaľ nemám v Akadémii MŠK skúsenosti, no tešíme sa na dvojzápas," zneli prvé slová kormidelníka U19.

Čo očakáva od majstra Francúzska? "Určite budú rýchli, silní a k tomu sú aj výborne futbalovo pripravení. Aj tento súper nám ukáže, v čom zaostávame a v čom sme zase dobrí a zaujímaví. Kožu isto lacno nepredáme. Náš futbal pravdepodobne nepoznajú, čo môže byť naša výhoda. Na tejto úrovni sa však kluby navzájom na seba dôsledne pripravujú, takže očakávam náročný duel. Proti každému zo skupiny by bol dvojzápas ťažký, no proti Montpellieru bude asi najťažší."

Prvý duel sa odohrá o necelý mesiac pod Dubňom. "Začíname doma, čo môže byť mierna nevýhoda, keďže sa budeme oťukávať. My však nebude hrať nič iné než žilinskú hru, ktorú majú chalani vžitú. Nechceme určite vymýšľať niečo nové. Verím, že budeme prezentovať slovenský mládežnícky futbal v dobrom svetle."


PLÁN ZÁPASOV (HRÁ SA VŽDY V STREDU)

3. október 2018: MŠK Žilina - Montpellier HSC (19:00)

24. október 2018: Montpellier - MŠK Žilina (15:00)


prípadné 2. kolo (1. zápas): víťaz dvojzápasu Alt?nordu (TUR) / HJK Helsinki (FIN) - víťaz dvojzápasu MŠK Žilina / Montpellier HSC (prvý zápas) / predbežne 7. november 2018

prípadné 2. kolo (odveta): víťaz dvojzápasu MŠK Žilina - Montpellier HSC - víťaz dvojzápasu Alt?nordu (TUR) - HJK Helsinki (FIN) / predbežne 28. novembra 2018


Po prvých dvoch kolách tak z pôvodnej 32 člennej majstrovskej vetvy ostane najlepšia osmička, ktorá postupuje do play-off. V ňom vyzvú osem tímov, ktoré skončili v skupinovej fáze na 2. miestach v skupinách. Rozhodne jeden zápas, ktorý sa odohrá u družstva z majstrovskej vetvy.



prípadné play-off: 19. alebo 20. február 2019

Po play-off tak zo šestnástich tímov ostane polovica, ktorá sa následne stretne v "knokautovej" fáze s víťazmi skupín (hrá sa rovnako na jeden duel).

Facebook