Majster Bundesligy, účastník MS či ME, legenda Herthy i Šošonov

Účastník Mundialu 2010 či EURA 2016, 2020 aj 2024 v slovenskom drese. Stálica na pravej strane. Víťaz nemeckej Bundesligy s Wolfsburgom aj II. nemeckej ligy s Herthou Berlín i majster so Šošonmi zo sezóny 2006/2007. Titulmi a skúsenosťami ovenčený odchovanec Akadémie MŠK Žilina má profesionalizmus v krvi, o čom svedčí jeho dlhovekosť i neustále skvelá forma. Mladším spoluhráčom v šatni teda bude môcť odovzdať viac než dosť.

Poďme sa podrobnejšie pozrieť na prierez kariéry Petra Pekaríka, ktorý sa ku Šošonom vracia po 15 rokoch strávených najmä v Nemecku.

VSTUPENKY V PREDAJI

z hričova na mundial či do bundesligy

"K futbalu ma priviedli rodičia, môj otec hrával tiež. Začínal som v Dolnom Hričove a od žiackych kategórií som nastupoval za MŠK Žilina v ligových súťažiach. Ako sedemnásťročný som odišiel na hosťovanie do Dubnice, kde bol veľmi kvalitný káder, a kde dávali príležitosť mladým hráčom. Po futbalovej i ľudskej stránke mi toto hosťovanie dalo veľmi veľa. Vyšiel som z dorastu a hneď som hral I. ligu. Momentálne som späť v Žiline, partia je tu veľmi dobrá, a keď to dokážeme preniesť aj na trávnik, stabilizujeme výkonnosť, tak všetko pôjde určite k lepšiemu," povedal mladý Peťo v rozhovore pre klubový web MŠK v roku 2005, pričom v tejto sezóne začal nastupovať za "A"-tím žltozelených po hosťovaní v Dubnici. To ešte netušil, že sa o dve sezóny bude so Šošonmi tešiť z ligového titulu.

Pod Dubňom pobudol napokon do januára 2009, kedy preňho nastal správny čas posunúť sa do zahraničia. Vtedy si 22-ročný krajný obranca zvolil ako svoj ďalší krok v kariére nemecký VfL Wolfsburg. A to netušil, že hneď v jeho úvodnej polsezóne získa ako prvý a zatiaľ jediný Slovák víťaznú trofej Bundesligy.

"Vo Wolfsburgu som našiel družstvo, ktoré bolo po charakterovej, individuálnej aj hernej stránke výborne poskladané. Tréner Felix Magath mal na hráčov výborný inštinkt a mnohých pre bundesligu objavil. V tíme bolo vtedy tridsaťpäť hráčov. Na tréningoch bola neskutočná disciplína, nasadenie každého hráča na maximum, pretože každý z tímu chcel hrať a presadiť sa. Tréningové metódy trénera Magatha pripisujú mnohí k profesionálnemu vojenskému výcviku," zaspomínal si na pôsobenie vo svojom prvom nemeckom klube Peky pre portál Sportnet. 

Po ročnom hosťovaní v tureckou Kayserispore v ročníku 2011/2012 získalo Pekyho iné nemecké družstvo. A bolo to spojenie osudové, keďže v Herthe Berlín strávil úctyhodných 12 rokov. Zahral si s ním I. i II. Bundesligu a vypracoval sa doslova na klubovú legendu.

"Vzájomné puto s Herthou je po mojom 12-ročnom účinkovaní v Berlíne veľmi silné. Každodenne, aj po majstrovstvách Európy, dostávam od fanúšikov BSC želania, aby som klubu zostal verný i v budúcom ročníku. Ich ohromnú podporu si nesmierne cením, pretože som vždy, počas celého môjho pôsobenia cítil, ako veľmi si ma vážia," zhodnotil svoj vzťah ku tímu z hlavné mesta v interview pre tvnoviny.sk po poslednom EURE. 

Legendou na poste pravého obrancu je už v aj reprezentačnom drese. S dvojkrížom na hrudi absolvoval štyri šampionáty a na konte má celkovo 132 štartov s dvomi strelenými gólmi. Viac má len rekordér Marek Hamšík, na ktorého však stráca Peky iba šesť štartov. Čoskoro nový rekordér? "Tréner Calzona sa vyjadril, že by si prial, aby som v národnom tíme pokračoval. A ja som takisto už viackrát povedal, čo pre mňa znamená nosiť dres s dvojkrížom – je to veľké privilégium. Takže pokým ma tréner a reprezentácia budú potrebovať, urobím maximum, aby som jej pomohol."

Už dlhšie sa však kuloároch šepkalo o spojení Pekyho a MŠK znovu po 15 rokoch. Napokon sa to podarilo a Peťo je späť doma! "MŠK Žilina je klub, ktorý ma vychoval pre zahraničný angažmán. S jeho predstaviteľmi máme dlhoročne priateľský kontakt a pri mojej návšteve mesta sa vždy radi stretneme. Veľmi si vážim ich prácu, zanietenosť a vášeň. No aj pri tejto otázke musím zopakovať už viackrát spomenuté – v tejto chvíli je u mňa všetko otvorené a na konečné rozhodnutie príde ten správny čas," hovoril pre tvnoviny.sk ešte v polovici júla. Teraz už ale vieme, že správny čas nastal práve teraz.

"Z futbalu mám stále veľkú radosť a po fyzickej stránke zatiaľ nepociťujem žiadne limity. Sústredím sa však na prítomnosť a každodenné ciele, ktoré ma v kariére i živote neustále posúvajú dopredu (úsmev)," uzatvára v skvelej fyzickej i hernej kondícii nachádzajúca sa nová posila Šošonov.

Prišiel Hubko, dočkali sme sa aj Pekyho. A v nedeľu sa vidíme na tribúnach!


Facebook