Karol Belaník: ”V zime sa pripraviť tak, aby sme bojovali o európske poháre.”
Záver kalendárneho roka a voľno na futbalových trávnikoch nám dovoľuje bilancovať, obzrieť sa za predošlými mesiacmi a zhodnotiť plusy i mínusy.

Aj preto sme si po skončenej jesennej časti prizvali do dialógu športového manažéra Karola Belaníka.

Prečo sme nenadviazali na výkony z leta, kde nás tlačí topánka, je záujem o Šošonov a čo bude dôležité na jar?


tak blízko a predsa ďaleko

Ako by ste charakterizovali rok 2021 v MŠK Žilina?

"Tento rok nám prirodzene priniesol viacero úspechov, ale aj menej úspešné dni. Najlepšie obdobie sme ukázali na začiatku jesennej časti, kedy sme sa prezentovali pekným a divácky atraktívnym futbalom, na ktorý sa bolo radosť pozerať. Spojené to bolo aj s vydareným pôsobením v kvalifikačných kolách Konferenčnej ligy. Po úspechu však, bohužiaľ, prišla slabšia výkonnosť a horšie výsledky. Každý z nás asi stále cíti sklamanie, že sme sa v Európe neprebojovali až do skupinovej fázy. Narazili sme na kvalitného súpera a ukázalo sa, že hoci sme boli veľmi blízko, boli sme aj veľmi ďaleko. Tam nastal asi aj zlom, keď sme sa dovtedy viezli na vlne eufórie. Celkovo ale hodnotíme tento rok pozitívne, mladí talentovaní hráči sa zlepšili a ukázali vysokú kvalitu na slovenskej i medzinárodnej úrovni."

V rozhovore zo septembra sme zakončili dialóg vetou, že na výkonoch z leta sa dá stavať do ďalšieho priebehu sezóny. Prečo sme už tie výkony nenapodobnili?

"I keď nechcem nikoho ospravedlňovať, horšie výsledky boli asi logickým vyústením po eufórii z leta a začiatku jesene. Mám dojem, že v tom období už toho všetkého mohlo byť na chalanov až príliš veľa. Veľa cestovania v rámci Konferenčnej ligy, do toho ligové zápasy, pridali sa aj reprezentačné zrazy. Na druhej strane, dôvod mohol byť aj vo vnútornom uspokojení niektorých jednotlivcov. Navyše, v závere jesennej časti sme mali zas veľké problémy s pandémiou a následnou karanténou. Na výkonoch a výsledkoch sa teda podpísalo veľa odlišných faktorov."

Je teda 5. miesto reálnym zobrazením jesene pod Dubňom?

"Musím povedať, že po úvode jesennej časti sme mali väčšie očakávania. Pohybovali sme sa na špici, a preto považujem aktuálne umiestnenie za mierne sklamanie. Vzhľadom na náročný polrok je piate miesto z hľadiska viacerých faktorov asi objektívne. Určite sa však s tým nechceme uspokojiť a cítime, že mužstvo má väčší potenciál, ako ukazuje. Napriek tomu musíme byť teraz v strehu najmä z pohľadu situácie okolo prvej šestky, ktorú sme si ešte stále nezabezpečili. Pre nás by bolo veľkým sklamaním, keby sme sa nedostali do skupiny o titul, kde môžeme opäť zbierať ďalšie cenné skúsenosti."


zhodnotenie trénera až po zime

V októbri zasadol na lavičku MŠK Peter Černák. Ako by ste zhodnotili jeho doterajší vklad do mužstva, čo zmenil?

"Tréner Černák prevzal mužstvo v nie veľmi jednoduchej situácii. Hneď po jeho nástupe sme prehrali s Dunajskou Stredou a remizovali so Sereďou. Do toho neskôr pribudla aj spomínaná karanténa viacerých hráčov mužstva. Koniec koncov, vypadli aj niektorí členovia realizačného tímu na čele so samotným trénerom Černákom. Trénerský štáb sa predovšetkým zameral na dôležité detaily pre štýl a princípy našej hry. Zatiaľ je ale naozaj predčasné hodnotiť jeho pôsobenie pri mužstve, lebo to ovplyvňuje mnoho vecí. Treba na to väčší časový priestor, ktorý vznikne zimnou prípravou a následnými ostrými zápasmi.

Kde nás z vášho pohľadu najviac tlačila topánka?

"V niektorých stretnutiach mi chýbalo viac energie, šťavy a nejaká iskra mladých hráčov, čo nás zdobilo najmä na začiatku jesene. Napríklad v domácom súboji s Trenčínom sme podľa mňa hrali príliš chladne a profesorsky. Chýbal nám vtedy spomínaný mladícky entuziazmus či zápal, ktorý nás dostal v Európe tak ďaleko. Aj v ďalších dueloch sme ukázali málo z nášho klasického nasadenia, ktoré by ocenili aj fanúšikovia."

Ako naša slabina sa spomínala najmä stopérska pozícia... 

"Po odchode Jakuba Kiwiora do Talianska sa aj vzhľadom na okolnosti často rotovala trojica stopérov Minárik, Kopas a Nemčík. Navyše Minárik i Nemčík mali aj dlhšie zdravotné výpadky, ktoré sa mohli prejaviť aj na výkonnosti. Samozrejme, chvíľu trvalo, kým obrana po odchode opory zadných radov - Jakuba Kiwiora - našla opäť svoju tvár. Okrem výborného plnenia svojich povinností vedel Kubo v obrane aj poctivo vypomáhať, zaskakovať svojich kolegov. Nájdenie správnej stopérskej dvojice potrebuje rovnako čas a veľa spoločne odohraných zápasov. Bohužiaľ, to na jeseň nebolo úplne možné, takže na tejto pozícii musel alternovať napríklad Benson Anang či mladučký a ešte neskúsený stopér Abasa Aremeyaw. Verím, že zimná príprava bude ideálnym priestorom aj na stabilizovanie tejto pozície."


hlásime záujem o viacerých, niektorí na hosťovania?

Nielen okolo Vahana je asi v týchto dňoch rušno. Ako to vyzerá na prestupovom trhu so záujmom tímov o Šošonov?

"Počas posledných prestupových období bol vždy záujem o našich hráčov a rovnako ho cítime a vnímame aj teraz. Samozrejme, aktuálne je v celej Európe komplikovaná predovšetkým finančná situácia klubov. Niektoré kluby už prejavili istý záujem, informujú sa o hráčoch, no myslím si, že do konca kalendárneho roka pravdepodobne k žiadnemu odchodu nepríde. Uvidíme, ako to bude vyzerať na začiatku prípravy v januári vzhľadom na to, že jar pre nás začína celkom skoro. Ešte predtým nás, navyše, čaká aj mládežnícka Liga majstrov. Môže sa teda stať, že hráči, ktorí cítia, že potrebujú spraviť ďalší krok v kariére a niečo už odohrali za Žilinu, pôjdu iným smerom. Je možné, že k miernym zmenám v tíme asi príde."

Ako to vyzerá s otáznikmi ohľadom Lukáša Jánošíka a ďalších?

"Po sezóne sme mali rozhovor s pánom trénerom ohľadom všetkých hráčov, ktorých sme potrebovali doriešiť. Dohodli sme sa, že pred začiatkom prípravy chceme mať tieto veci uzatvorené. Komunikácia s hráčmi teda neustále prebieha a máme nastavený postup, aby sme to do 10. januára vyriešili. To platí aj pri Lukášovi Jánošíkovi, ktorý sa k nám vrátil v lete. Vzhľadom na príchod Elvisa Mashikeho budeme asi uvažovať o uvoľnení niektorého útočníka na hosťovanie. "

Zdá sa, že Ján Bernát, ktorý je na hosťovaní v Belgicku, kráča za prestupom...

"Jano Bernát je na hosťovaní do konca sezóny, a akonáhle jeho tím postúpi do vyššej súťaže, tak má na neho opciu. Jano hráva pravidelne, má štatistiky a vyzerá to, že postúpia do prvej ligy, čiže potom by sa hosťovanie automaticky zmenilo na trvalý prestup."

Čo spoločná budúcnosť Tomáša Hubočana a MŠK?

"Tomáš má na Cypre ešte zmluvu do konca sezóny a v tejto chvíli nevieme, či si bude chcieť predĺžiť kariéru v zahraničí alebo na Slovensku. V prvom rade sa musí rozhodnúť samotný hráč. Zatiaľ sme sa tým v klube ešte veľmi nezaoberali. Pokiaľ by to bolo z Tomášovej strany aktuálne, môžeme túto debatu otvoriť."


overená príprava, atraktívni súperi, mladíci z U19

Poďme už k príprave na jarnú časť, podľa čoho sa volila?

"Opäť sme zvolili prípravu v Emirátoch, kde už máme v tomto zimnom období overené podmienky. Od polovice januára je tam ideálna klíma, kvalitné trávniky a možnosť naozaj zaujímavej medzinárodnej konfrontácie. I keď sú to v podstate iba prípravné zápasy, tak je pre nás veľká výzva hrať proti viacerým zvučným európskym protivníkom. Pre mladých hráčov sú to ďalšie obrovské skúsenosti, keď sa môžu porovnať s mužstvami ako napríklad Zenit či Krasnodar. Konferenčná liga nám priniesla takisto kvalitných súperov, no nie až takých zvučných. Verím teda, že sa tam ideálne pripravíme na jarnú časť po všetkých stránkach."

Čo k zloženiu kádra?

"Máme v pláne zobrať na sústredenie aj niektorých mladých a talentovaných hráčov z projektu "B+19", aby začali vnímať atmosféru "A"- mužstva a aby sa z hľadiska budúcnosti konfrontovali s našimi najlepšími hráčmi. Môže im to pomôcť ukázať smer do budúcnosti, navyše, dostanú benefit výbornej zimnej prípravy."

Viacerí hráči odchádzajú z B-tímu, vybojovali si mladíci práve účasťou v mládežníckej Lige majstrov svoje "fleky" v B-tíme a niektorí možno aj v prvom mužstve?

"Perspektívnych hráčov poctivo sledujeme a chceme im dať šancu, aby čím skôr zvládli prechod z mládežníckych kategórií ku mužom. Práve absolvovanie takejto prípravy môže byť pre nich ideálny medzistupeň. Samozrejme, s niektorými súpermi máme dohodnuté dvojzápasy, takže potrebujeme mať aj širší káder, aby boli k dispozícii aspoň dve jedenástky plus nejakí hráči na striedanie. Chceme, aby mali všetci hráči poriadnu zápasovú minutáž, nie iba pár minút na konci. Potrebujú si zvyknúť na vyššiu záťaž, rýchlejšie tempo či prácu s loptou."

Už ste to naznačili, predsa len na záver otázka - čo s načatou sezónou Fortuna ligy a jej jarným pokračovaním?

"Vzhľadom na aktuálnu situáciu potrebujeme ešte určitý počet bodov, aby sme si zaistili miesto v hornej šestke. Do karát nám v určitej miere hrá to, že súperi na pozíciách za nami sa ešte stretnú vo vzájomných dueloch. Napriek tomu ale nám ostávajú ťažké tri zápasy, v ktorých musíme získať body. Práve toto bude jeden z hlavných motívov prípravy, pretože konfrontácia s najlepšími mužstvami ligy je v každom jednom zápase prínosom pre našich mladých hráčov. Určite urobíme všetko preto, aby sme boli súčasťou skupiny o titul. Chceme byť maximálne pripravení hneď od začiatku jari a konkurencieschopní tým najlepším."


Facebook