Karol Belaník: ”Tretie miesto nadstavbou.”
Futbalová Fortuna liga zavrela v roku 2020 svoje brány a po konci jesennej časti je ten správny čas na jej bilancovanie. Opäť sme sa v dialógu porozprávali s Karolom Belaníkom o predchádzajúcich mesiacoch, ale aj o najbližšom období, šírke i kvalite kádra a plánoch cez zimnú prestávku.

Čo si praje športový manažér šošonov do nového roka?


prvá šestka základom, potvrdiť to aj na jar

Aké pocity u vás prevládajú po nedávno skončenej jesennej časti Fortuna ligy?

"Už aj v jej priebehu sme to čiastkovo hodnotili, preto sa budem opakovať, že prevláda spokojnosť. Možno záver nevyšiel podľa predstáv, kedy sme v posledných troch zápasoch získali iba dva body. Boli sme blízko k remíze na Slovane, zároveň sa žiadalo z dvojice zápasov Michalovce a Sereď aspoň v jednom z nich zvíťaziť. Celkovo nás herný prejav aj umiestnenie potešilo. Škoda trošku toho záveru jesene, ktorý mohol byť lepší."

Odborná verejnosť i fanúšikovia kvitujú, ako sa mladý tím chopil svojej šance. Čakali ste, že to takto môže vypáliť?

"Bolo to náročné, pretože po reštarte sme dohrali dôstojne súťaž, chalani získali prvé skúsenosti s najvyššou úrovňou. Mal som očakávania, aby sme sa etablovali v prvej šestke a pripravili sa na jarné zápasy s najlepšími, aby mužstvo napredovalo. Nedokázal som odhadnúť, do akej miery dokáže mužstvo podávať štandardne kvalitné výkony a do akej miery to bude stačiť na umiestnenie, aké sa napokon podarilo. Prvá šestka bola nielen v mojich očiach prioritou. Aktuálne 3. miesto je nadstavbou."

novembrovom rozhovore sme sa bavili o stabilizovaní výkonnosti, kedy sme mali výkyvy najmä medzi domácimi stretnutiami a súbojmi u súperov. Stabilizovalo sa to k záveru jesene?

"Mali sme tam dobrú pasáž. Séria úspešných výsledkov mužstvu pomohla, čo nás napokon vynieslo na 3. miesto, kde sme sa už lepšie ukotvili. Dovtedy to bolo také na hojdačke, boli sme okolo 3. - 4. miesta a nižšie, s menším bodovým odstupom na tímy pod nami. Víťazná séria nám teda pomohla upevniť si 3. priečku a vzdialiť sa konkurentom."

Predsezónny cieľ - prvá šestka - je teda veľmi reálny, máme to výborne rozbehnuté. Na jar nás čakajú dohrať ešte 4 kolá základnej ćasti.

"Vyzerá to tak. Vždy existuje teória, istá pravdepodobnosť, kedy sa ešte niečo mimoriadne môže stať. Sme veľmi blízko predsezónnemu cieľu, i keď to nie je definitívne. Nepredpokladám však, že všetko prehráme a mužstvá pod nami všetko vyhrajú. Verím, že to na jar zvládneme a potvrdíme aktuálne tabuľkové postavenie."


uvedomelí hráči, konkurenčné prostredie

K spokojnosti sme zvládli aj všetky bezpečnostné a hygienické opatrenia, kedy sme nepocítili vo väčšej miere hráčsky výpadok pri povinnom testovaní.

"Chalani boli naozaj uvedomelí, dávali si pozor, aby nevyhľadávali sociálne kontakty a skôr sa koncentrovali na futbal. Situáciu sme chceli mať pod kontrolou, hráči k tomu prispeli, že neprišlo k viacerým pozitívnym stavom, ktoré by nás veľmi oslabili. I keď pred Ružomberkom bola situácia so zostavou komplikovanejšia. Na to, koľko je prípadov a ako rýchlo čísla stúpajú, sme to zvládli celkom fajn. Nenastali mimoriadne situácie, kde by sme na to výraznejšie doplatili. Bolo to aj dobrou komunikáciou realizačného tímu smerom k chalanom."

Viacerým, najmä reprezentantom, napokon vyskočil pozitívny test. Medzi nimi aj Vahanovi Bichakhchyanovi, ktorý tak musel byť v karanténe, čo malo za následok vypadnutie zo zostavy. Ako sa pozeráte na to, že tréner Staňo bol "karhaný" fanúšikmi, že nestavia Arména častejšie?

"Na pozíciu ofenzívneho stredopoliara máme dvoch výborných hráčov - Vahana Bichakhchyana i Jána Bernáta. Je výborné pre tím, že sa počas jesene navzájom dopĺňali. Keď nemal streleckú potenciu Jano, nahradil ho Vahan. V závere zas Jano chytil formu a Vahan nebol taký produktívny. K tomu mal Vahan zdravotný problém i povinnú karanténu. Na tejto pozícii sme mali vytvorené konkurenčné prostredie, obidvaja ukázali svoj potenciál i to, že sú nebezpeční a góloví. Každý mal v tej jesennej časti lepšie obdobie, kedy hrával častejšie ako ten druhý. Pre mužstvo je to len dobre, že obaja mali formu a mohli ňou pomôcť tímu a ten z toho profitoval."


prioritou udržať tím pokope

Aká je podľa vás kvalita a šírka kádra vzhľadom aj na blížiacu sa jar?

"Na jeseň to bolo celkom zastrešené, výpadky sme vedeli alternovať hráčmi, ktorí nehrávali pravidelne a čakali na šancu. Preto nevidíme dôvod nejak mimoriadne zasahovať do mužstva. Naopak, tím sa zohráva, formuje a získava skúsenosti. Aj preto chceme pokračovať s kádrom, ktorý končil jesennú časť. Uvidíme, čo prinesie prestupové obdobie, prípadne by sme na to museli reagovať. Každopádne neočakávam významné posuny smerom von alebo do kabíny. Budeme sa snažiť ponechať tím pokope."

K dnešnému dňu teda neprišlo ku konkrétnej ponuke na našich chalanov, keďže viacerí vystrelili v pozitívnom svetle?

"Neprišlo, zatiaľ je to v rovine skôr mediálnych šumov. Ku dnešnému dňu, vzhľadom na komplikovanú situáciu vo svete, v Európe, nemáme na stole konkrétnu ponuku na našich chalanov. Kluby nemajú toľko voľných prostriedkov, aby výraznejšie investovali do posíl. Zimné prestupové obdobie ešte nezačalo, niektoré ligy ešte dobiehajú zameškané kolá. Mnohé ligy mali výpadky, preto pokračujú viac-menej kontinuálne, iba s krátkymi prestávkami. Aj to môžu byť dôvody. Budeme robiť maximum preto, aby tím ostal pohromade. Nikdy sa ale nedá vylúčiť nečakaný odchod, resp. príchod hráča."

Ako sa pozeráte na hráčsky potenciál v "B"-tíme, resp. doplnenie kádra?

"Niektorí, ktorí presvedčili v jesennej časti II. ligy, môžu byť vytiahnutí do prípravy "A"-tímu. Sledujeme progres hráčov aj v našej rezerve a ich prechod do prvého tímu vďaka spoločnej filozofii môže byť ľahší a kontinuálnejší. Skautovali sme aj istých hráčov zvonku, ale nie sme v štádiu, že by sme sa pre niekoho pevne rozhodli."

Jediným hráčom na hosťovaní je Taofiq Jibril, ktorý sa javil celkom slušne v druholigových stretnutiach. Ako to s ním vyzerá?

"V Taofiqovom prípade máme záujem a sme v kontakte s agentom, aby sme spoluprácu predĺžili do leta aj vzhľadom na to, že po jeho príchode do Žiliny bola II. liga prerušená. Začal preto hrávať až v závere jesene a my sme nemali toľko priestoru, aby sme sa definitívne rozhodli, či využijeme opciu. Sme ale v komunikácii o predĺžení hosťovania minimálne do leta a následne sa uvidí."


príprava doma, ale s medzinárodnou konfrontáciou

Poďme na plán zimnej prípravy. Z čoho bude pozostávať prípravné obdobie, kde ho absolvujeme?

"Začíname v piatok 8. januára. Celá zimná príprava bude v našich domácich podmienkach. Nechceli sme pri zhoršenej pandemickej situácii vycestovať a následne mať problémy s karanténou, resp. dopravou samotnou. Bolo tam veľmi veľa rizík, preto sme sa rozhodli ich eliminovať a pripravovať sa doma."

Čo k menám súperov?

"V príprave nás čaká konfrontácia najmä s poľskými mužstvami - máme tam Bialsko-Biala, Wislu, Cracoviu Krakov či druholigové Tychy. K tomu konkurenti z našej II. ligy, resp. Fortuna ligy. Situácia je komplikovaná, budeme musieť nahlasovať zápasy na Úrad verejného zdravotníctva, aby sme po návrate z Poľska nemuseli absolvovať karanténu a situáciu mali pravidelným testovaním pod kontrolou. Nebolo jednoduché naplánovať prípravu. Na jednej strane - aby boli súperi z hľadiska vzdialenosti dostupní a aby sme príliš často necestovali a zbytočne netrávili čas na cestách. Na strane druhej - aby sme mali čo najlepšiu medzinárodnú konfrontáciu, pretože pre tento mladý tím to je mimoriadne dôležité. Je fajn, že získava skúsenosti z ligy, ale musí sa porovnávať aj v medzinárodnom meradle. Preto môže byť konfrontácia s Poliakmi prospešná. Ešte prezradím, že 9. januára sme boli oslovení Viktoriou Plzeň, ktorá má vtedy naplánovanú generálku pred ligou, hrať u nich na hlavnom ihrisku. Radi by sme absolvovali tento duel, ale po jednom tréningu a k tomu osemhodinovej ceste by sme neboli po trojtýždňovej prestávke tak dobre pripravení, konkurencieschopní. Určite by to bola výborná previerka, ale stratili by sme ňou 3-4 dni, čo je veľa. Bolo by to kontraproduktívne."


na jar zdraví a s fanúšikmi

Aké sú vaše priania do Nového roka 2021?

"Bude to asi prianie ľudí na celom svete, Slovensko nevynímajúc. Hlavne aby sa situácia opäť dostala pod kontrolu a aby sme začali opäť fungovať normálnejšie. S tým súvisí aj návrat fanúšikov na štadióny, pretože teraz je to vidieť, že futbal bez atmosféry neukazuje maximálnu kvalitu ani v najväčších ligách. Prajem si teda, aby sa zlepšila aktuálna situácia a aby sa všetko dalo do poriadku. Verím, že toto napätie, neistota a zhoršená ekonomická či vzťahová situácia sa znova vráti do normálu. K tomu všetkému si prajem, aby nás obchádzali zranenia, boli sme zdraví a aby sme sa mohli nerušene pripravovať na začiatok jarnej časti."


Facebook