Jar štartujú aj mladší dorastenci, oba tímy s dobrou východiskovou pozíciou
Posledný februárový deň je zároveň prvým súťažným pre mladších dorastencov. Žilinská "šestnástka" a "sedemnástka" vykročí do jarných bojov už v sobotu proti Dunajskej Strede. Pred štartom druhej časti sezóny sme sa rozprávali s obomi hlavnými trénermi - Slavomírom Konečným z U17 a Ivanom Belákom z U16.

u17: stabilizovať výkonnosť

"Sedemnástka" pod vedením Slavomíra Konečného dosiahla po jesennej časti tretie miesto. V príprave zaknihoval žilinský tím do 17 rokov tri víťazstvá, jednu remízu a jednu prehru so skóre 11:10.

"Prípravné obdobie dopadlo relatívne slušne. Je pravda, že sme museli kvôli zdravotnému stavu a vyťaženosti hráčov v reprezentáciách zrušiť jeden prípravný zápas." Stalo sa tak v polovici februára, kedy realizačný tím musel odvolať meranie síl s rovesníkmi zo Slovácka. Pred jarnou časťou by už malo byť všetko v poriadku. "Káder je už zdravotne v poriadku, chalani sú nachystaní, takže verím, že to prenesieme do jarných zápasov."

Naša "17"-tka je majstrom posledných štyroch sezón, ciele sú tak pochopiteľne najvyššie. "Ambície z hľadiska výsledkov sú vždy najbližšie. Chceme skončiť čo najvyššie. Momentálne sme v tabuľke tretí so šesťbodovým mankom na prvého, čo je podľa mňa vzhľadom na počet jarných zápasov ešte zmazateľné." Achilovou pätou "sedemnástky" bola v jesennej časti nevyrovnanosť výkonov. Aj v príprave dosiahol tím U17 zaujímavé výsledky - kým Olomouc zdolali zverenci trénera Konečného 5:1, Ostrave podľahli 2:7. Cieľ je preto jasný: "Nesmieme preukazovať výkonnostné výkyvy, ktoré sa vyskytli na jeseň. Keď stabilizujeme výkonnosť, tak určite existuje šanca, že skončíme ešte vyššie." Okrem výsledkových a tabuľkových cieľov je napĺňanie klubovej filozofie. "Máme cieľ v oblasti rozvoja hráčov, pretože v lete pôjdu chalani do Projektu, kde to bude ešte náročnejšie, pretože sa tam spájajú dva ročníky a konkurenčné prostredie tam bude väčšie. Keď splníme obidva ciele, môžeme hovoriť o spokojnosti," hovorí pred prvým jarným kolom tréner "sedemnástky" Slavomír Konečný. 


u16: ísť do každého zápasu s víťaznou mentalitou

Pod taktovkou Ivana Beláka si "šestnástka" vybojovala s deväťbodovým náskokom honor jesenného majstra. Počas ladenia formy na ligu odohral tím U16 rovnaký počet zápasov ako "sedemnástka", pričom dosiahol štyri výhry a jednu prehru so skóre 29:8.

"V príprave sme pracovali na rozvoji hráča podľa klubovej filozofie bez rozdielu tréningového obdobia. Odohrali sme päť prípravných zápasov s poľskou a českou školou." Ani "šestnástka" sa v príprave nevyhla problémom v kádri. "Počas prípravy nám nabúral program jeden reprezentačný zraz, na ktorom sme mali zastúpenie v podobe šiestich hráčov. Preto sme museli zrušiť jeden zápas so Slováckom, lebo v tom čase sme mali aj dosť zranených a chorých hráčov."

Aké ambície má tréner U16 pred vstupom do jarnej časti? "Chalani dobre pracujú na tréningoch, a tým sa neustále zlepšujú. Uvidíme v súťaži, do akej miery sme sa zlepšili. Ambície sú rovnaké ako na jeseň - ísť do každého zápasu s víťaznou mentalitou a v zápasoch to potvrdiť okrem herného prejavu aj výsledkovo."

Lodivod si počas prípravy vyťahoval aj hráčov z U15. Ktoré talenty dostali, resp. dostanú šancu obliecť si dres mladšieho dorastu? "Dlhodobejšie máme v procese z U15 Vlada Vaľka, ktorý už na jeseň potvrdzoval v zápasoch, že do tejto kategórie patrí. V zime sme do tréningového procesu posunuli ešte Juraja Košúta, lebo sme mali problém so zranenými obrancami. Aj keď sa nám zdravotný stav zlepšil, Juraj v zápasoch ukázal, že si zaslúži dostať šancu aj on, a to hlavne počas reprezentačných zrazov," dodal na záver lodivod "šestnástky".


Jar odštartujú mladší dorastenci v sobotu proti Dunajskej Strede o 11:00, resp. 13:15 hod. na Štadióne MŠK Žilina. Vstup je zdarma, otvorená bude západná tribúna.


Facebook