Jakub Kiwior ďalším Šošonom v Serii A, Poliak prestupuje do talianskej Spezie
To, o čom sa šepkalo už dlhšie, sa v posledný prestupový deň stáva skutočnosťou. Poľský stopér Jakub Kiwior prestupuje z MŠK Žilina do talianskej Serie A do tímu Spezia Calcio.

Reprezentant Poľska sa tak pridá ku štvorici Milan Škriniar, Dávid Hancko, Samuel Mráz a Nikolas Špalek, ktorá prestúpila spod Dubňa práve na Apeninský polostrov.

S minuloročným nováčikom Serie A podpísal jeden z najväčších poľských talentov zmluvu na päť rokov.


záujem zo serie a = ocenenie práce klubu

Futbalisti MŠK Žilina si urobili počas leta v európskych kvalifikačných kolách výborné meno, a preto sa niet čomu čudovať, že viacerí boli v hľadáčiku zahraničných klubov. Najväčší záujem bol o 21-ročného ľavého stopéra Jakuba Kiwiora, ktorý počas svojho dvojročného pôsobenia potvrdil svoj potenciál a stal sa oporou žltozelených zadných radov.

"Kiwi" sa napokon v posledný prestupový deň dohodol s účastníkom Serie A zo Spezie, ktorý skončil v minulej sezóne na 15. mieste. A práve v tomto tíme pôsobí aj náš bývalý najlepší strelec Samuel Mráz.

"Spezia prejavila o Jakuba záujem už pred dvojzápasom s Jabloncom, my sme to v tej chvíli neakceptovali, nechceli sme narúšať výkonnosť a pohodu v tíme. Dohodli sme sa, že to budeme ďalej riešiť podľa výsledku. Vzhľadom na to, že sme nepostúpili do skupinovej fázy Konferenčnej ligy, sa rokovania opäť otvorili. Jakub bol vytypovaný ako ľavonohý stopér do defenzívy talianskeho mužstva a je možné, že aj ostatný výsledok Spezie (prehra 1:6 proti Laziu, pozn. red.) napomohol rokovaniam," priblížil dialóg s talianskou stranou športový manažér Šošonov.

Už štvrtý Šošon tak poputuje priamo zo Slovenska do talianskej ligy. "Je to významné ocenenie Jakubovej práce i práce nášho klubu. Už pred dvomi rokmi, keď prišiel z Podbrezovej, sme v ňom videli veľký potenciál. Prestupom k nám zúročoval svoje predpoklady a parametre, zlepšoval svoju výkonnosť. Určite patril k najlepším stopérom v lige, takže tento prestup je logickým vyústením jeho progresu. Zároveň je významným aj pre klub z hľadiska ekonomického prínosu."

Počas dvoch rokov si "Kiwi" svojím agresívnym štýlom hry i gólovými "trefami" získal priazeň fanúšikov i vedenia. "Odviedol výborné služby, bol pilierom defenzívy a na jeho výkony sme sa mohli spoľahnúť. Preto mu chceme zaželať veľa šťastia a veríme, že sľúbenú šancu dostane aj v Serii A. Taliansky futbal je špecifický. Jazyk je prvoradý, najmä v defenzíve, kde je organizácia hry viac než potrebná. Držíme mu palce a snáď sa postupne prebojuje aj do reprezentačného "A"-tímu Poľska, k čomu mu určite napomôže tento presun do jednej z najlepších európskych líg." doplnil Karol Belaník.


na žilinu budem spomínať len v dobrom

Pre už bývalú oporu zadných radov MŠK i reprezentácie Poľska do 21 rokov Jakuba Kiwiora bude Taliansko po rodnom Poľsku, Belgicku a Slovensku štvrtou zastávkou.

"Samozrejme, som šťastný, že som podpísal zmluvu so Speziou. Vnímam to pochopiteľne ako ďalší krok v mojej kariére. Dúfam, že sa mi v Taliansku bude dariť podobne ako v Žiline a dostanem šancu," začal debatu 21-ročný stopér a pokračoval na tému Šošoni: "V prvom rade by som sa chcel poďakovať všetkým za dva roky, ktoré som tu mohol stráviť. Spravili sme kus práce a pre mňa to bolo výborné obdobie. Verím, že v Žiline bude pokračovať kvalitná robota a aj bezo mňa sa jej bude dariť. Bodaj by sme sa stretli niekde v európskych pohároch," s úsmevom dodal rodák z Tychy. "Budem si na Žilinu - všetkých trénerov, spoluhráčov, majiteľa a ostatných - pamätať iba v dobrom. Žilinská časť kariéry sa mi vydarila, spomienky na ňu budú vždy len dobré."

"Verím, že keď bude čas, prídem na štadión a oficiálne sa so všetkými rozlúčim. Aj v budúcnosti sa pod Dubeň budem rád vracať," povedal na záver Jakub Kiwior, ktorý prišiel k žltozeleným v auguste 2019 z druholigovej Podbrezovej a za MŠK odohral počas dvoch rokov 61 zápasov, v ktorých strelil 4 góly a pridal 5 asistencií.


Facebook