Česko-slovenský pohár U17: MŠK Žilina - AC Sparta Praha 1:2 (1:2)
Futbalisti MŠK Žilina U17 sa na Záhorí predstavili ako staronový majster I. ligy mladšieho dorastu v súboji o Česko-slovenský pohár. Už štvrtýkrát v rade si predĺžili sezónu, tentoraz chceli konečne uspieť, i keď proti ním stálo azda najzvučnejšie meno českého futbalu - rovesníci zo Sparty Praha.

MŠK Žilina - AC Sparta Praha 1:2 (1:2)

Góly: 39. Váľovčin - 26. Sejk, 34. Karabec, ČK: 75. Škrteľ, rozhodoval Somoláni

Zostava MŠK: Belko - Tandara, Leitner, Capko (C), Javorček - Novák (68. Škrteľ), Gomola (32. Oravec), Mojžiš - Leško (48. Bombík), Váľovčin, Hunčík (72. Trabalík)

Zostava Sparta: Pančev (15. Tuma) - Borkovec (71. Rydval), Dolejš (C), Vitík, Suchomel, Šilhart, Karabec, Gedeon (60. Freisinger), Lukavský, Schánělec (71. Žížala), Sejk

V 4. minúte odštartoval finálový duel šancou hosťujúci Schánělec, no skákavú loptu nezakončil ideálne a Ľubo Belko v našej bráne zasahovať nemusel. Šošoni odpovedali po priamom kope Adriána Mojžiša, ale jeho ľavačka pohladila iba sieť nad brvnom. Nebezpečne vyzerala aj strela Martina Gomolu v 11. minúte, ktorá bola tečovaná tesne vedľa pravej tyče brankára Pančeva. Žiaľ, pri tomto nevinne vyzerajúcom zákroku sa zranil brankár Sparty, ktorý musel byť vystriedaný Tumom. Po krátkej prestávke sa pokračovalo, černákovci mali loptu častejšie na kopačkách, Sparta skôr čakala na brejkové situácie. V zakončení sme boli aktívnejší, ale ani strela Dominika Hunčíka nemierila do priestoru brány. Rohy na našom konte pribúdali, v 21. minúte sa zavesil najlepšie do centrovanej lopty stopér Patrik Leitner, no ani jeho prudká hlavička nedonútila Tumu k zákroku. O minútu nám vyšiel pressing, črtajúce sa prečíslenie zakončil strelou Mojžiš, no opäť jej chýbala presnosť. Sparta sa v 26. minúte dostala po dlhšom čase do útočnej akcie, ľahko prenikla cez našu defenzívu, lopta našla voľného Sejka a hostia nás kruto trestali úvodným gólom. Odpovedať sme mohli z ďalšej akcie, hlavičku Branislava Leška na zadnej tyči upratala defenzíva rudých tesne pred bránkovou čiarou. Vyrovnanie nepriniesla ani individuálna akcia Mojžiša, s ktorou si presila Sparty poradila. Súper bol vysoko efektívny, po diskutabilnom zákroku sa v 34. minúte dostal do prečíslenia, Karabec dostal na zadnej tyči ideálny center, poradil si s Belkom a druhýkrát rozveselil lavičku Čechov. Šťastie sa k nám konečne priklonilo v 39. minúte, nepríjemný rohový kop Mojžiša vypadol brankárovi Tumovi a dôrazný Tomáš Váľovčin dotlačil loptu konečne do siete - 1:2. Do prestávky sme stupňovali aktivitu, na sparťanskú bránu smerovalo niekoľko centrov, ale skóre sa už nemenilo.

Druhú štyridsaťminútovku odštartoval peknou akciou Suchomel, Belkovi pomohol kapitán Capko. Vyrovnanie mal na hlave Leitner, ktorý si v 50. minúte našiel priestor na zadnej tyči, ale z tesnej blízky neposlal do siete. S pribudajúcimi minútami narastal náš tlak, čakalo sa len na to, kedy sa to prejaví aj na ukazovateli skóre. V 58. minúte sa po odkopnutej lopte súpera dostal až pred Belka útočník Sparty Sejk, ale Ľubo mu z uhla zmenšil priestor a vytlačil jeho pokus na roh. Z následného rohového kopu súpera sme však mali tutovku na kopačkách my, Váľovčin sa výborne pretlačil až do zakončenia, oklamal aj Tumu, no loptu smerujúcu do prázdnej brány vyrazil mimo vracajúci sa Gedeon. Náš počet rohových kopov sa navýšil na dvojciferné číslo, pribúdali aj centre, no náš záverečný tlak pribrzdilo prísne vylúčenie striedajúceho Filipa Škrteľa, ktorý nechtiac pristúpil protihráča. Aj v desiatich sme išli za gólom, priamy kop Maja Tandaru vyrazili hostia na roh, v nadstavenom čase to ešte lietalo popred Tumu, ale druhého gólu sme sa nedočkali.

Šošoni tak ani na štvrtý pokus nezískali v kategórii U17 Česko-slovenský pohár a to aj napriek tomu, že dnes boli Sparte viac ako vyrovnaným súperom.

HLASY PO ZÁPASE:

Peter Černák, tréner MŠK Žilina U17: "Dnes sme podali naozaj dobrý výkon, nemáme sa za čo hanbiť. Prehrali sme, ale boli sme určite lepším tímom. Dobre sme kombinovali, vytvorili sme si veľké množstvo príležitostí, ale nedotiahli sme to do konca. Už sme dvíhali ruky, keď lopta smerovala do prázdnej brány, nakoniec to zblokoval súper. Tutoviek bolo viac. Mrzí nás to, chlapsky a športovo sme sa o to pobili, no nevyšlo to. Som na chalanov za celú sezónu pyšný, mrzí ma aj za nich, že posledný krôčik nevyšiel. Teraz majú slzy v očiach, prehrať po takomto výkone je veľmi náročné."

Patrik Leitner, obranca MŠK Žilina U17: "Snažili sme sa od začiatku hrať futbal, boli sme lepší na lopte. My sme hrali, oni nakopávali a hrozili z brejkov. Minulý rok to bolo vyrovnanejšie, teraz sme tlačili, bolo to zároveň náročnejšie, keďže sme hrali do zavretej obrany. Ťažko sa presadzovalo, no proti ťažkému súperovi sme odohrali výborný zápas, poväčšine na jednu bránu. Nemáme sa za čo hanbiť. V minuloročnom finále mi to tam padlo, teraz som dvakrát minul v dobrých šanciach. Napriek tomu sme počas celej sezóny dominovali a aj po dnešnom finále na seba môžeme byť hrdí."

Tomáš Váľovčin, strelec gólu MŠK Žilina U17: "Bol to náročný zápas. Nemohli sme streliť vedúci gól, naopak súper skóroval dvakrát a vytvoril si náskok. Škoda, že kontaktný gól prišiel pred prestávkou, kedy bola naša aktivita prerušená. Podali sme však veľmi dobrý výkon, Spartu sme zavreli, no nedokázali sme streliť góly. Celkovo však sezónu môžeme hodnotiť ako veľmi úspešnú, titul bol cieľom, škoda iba dneška, mohli sme to "vyšperkovať"."

Facebook